Αγαπητέ γονιέ - ή ότι άλλο είσαι, μπράβο σου που ψάχνεις την απάντηση σε αυτό το δύσκολο ερώτημα. Μπράβο σου, που εκτός από την τροφή, τη στέγη και τα παιχνίδια που παρέχεις στο μικρό σου, νοιάζεσαι και για τη μικρή του ψυχούλα, που αξίζει να είναι ευτυχισμένη!

Τι αλήθεια χρειάζεται ένα παιδί για να είναι ευτυχισμένο;


Η απάντηση στο ερώτημα εξαρτάται άμεσα από την ηλικία του παιδιού. Εξαρτάται και από τα όρια που του έχουμε θέσει ως γονείς.

Ευτυχισμένο νεογέννητο μωρό, μηνών ...0 έως 2!

Ένα νεογέννητο νιώθει την ευτυχία μέσα στην αγκαλιά της μαμάς του κυρίως, του μπαμπά του, αλλά δέχεται με χαρά όλες τις αγκαλιές από αγαπημένα πρόσωπα, όπως ο παππούς, η γιαγιά ή μεγάλα αδέρφια. Προσοχή στα αδέρφια, διότι λόγω της φυσιολογικότατης ζήλιας που βιώνουν με τον ερχομό του νέου μέλους στην οικογένεια, πολλές φορές οι αγκαλιές γίνονται επίτηδες ...σφιχτές! Εκτός από την αγκαλιά, το νεογέννητο νιώθει όμορφα μυρίζοντας τη μυρωδιά της μητέρας του και θηλάζοντάς τη. Δεν νιώθει ευτυχισμένο όταν κλαίει και εσύ δεν το παίρνεις αγκαλιά για να μην ...κακομάθει... Νιώθει ωραία όταν του μιλάς ήρεμα και του χαμογελάς. Προσπάθησε να του προσφέρεις όσο πιο πολύ χρόνο μπορείς. Ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς εντάσεις και φωνές συντελεί στην ευτυχία του. Ένας ευτυχισμένος γονιός γίνεται το παράδειγμα για το παιδί του.

Ευτυχισμένο μωρό, μηνών 2-6!

Στην ηλικία των 2 μηνών το μωράκι είναι σε θέση να αλληλεπιδρά σιγά σιγά με τους άλλους. Η ευτυχία του πλέον δεν πηγάζει μόνο από την αγκαλιά, η οποία του είναι ακόμη άκρως απαραίτητη, χρειάζεται και αλληλεπίδραση, γελάκια με τη μαμά και με άλλα αγαπημένα πρόσωπα και παιχνίδια τύπου "κουκουτσά". Νιώθει ωραία όταν του μιλάς, παίζεις μαζί του και του χαμογελάς. Προσπάθησε να του προσφέρεις όσο πιο πολύ χρόνο μπορείς. Ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς εντάσεις και φωνές συντελεί στην ευτυχία του. Ένας ευτυχισμένος γονιός γίνεται το παράδειγμα για το παιδί του.

Ευτυχισμένο μωρό, μηνών 6-12 (1 έτους)!

Ένα μωρό από 6 έως 12 μηνών έχει συνήθως αποκτήσει πρόσβαση στα μέρη του σπιτιού μπουσουλώντας. Μπουσουλώντας, έχει την περιέργεια να εξερευνά το σπίτι, μην του το απαγορεύσεις, έχει ανάγκη να γνωρίσει τον χώρο του με ασφάλεια. Εξακολουθεί να νιώθει ευτυχισμένο στην αγκαλιά της μαμάς και άλλων αγαπημένων προσώπων. Άλλοι παράγοντες που συντελούν στην ευτυχία του είναι παιχνίδια με τη μαμά και τον μπαμπά ή άλλα άτομα. Προσπάθησε να του προσφέρεις όσο πιο πολύ χρόνο μπορείς. Ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς εντάσεις και φωνές συντελεί στην ευτυχία του. Ένας ευτυχισμένος γονιός γίνεται το παράδειγμα για το παιδί του.

Ευτυχισμένο μωρό, μηνών 12-24 (2 ετών)!

Ένα μωρό από 12 έως 24 μηνών εξακολουθεί να νιώθει ευτυχισμένο σε στιγμές αγκαλιάς με τη μαμά και άλλα αγαπημένα προσωπα. Προσπάθησε να του προσφέρεις όσο πιο πολύ χρόνο μπορείς. Κάποιες φορές όμως, μπορεί να μη νιώθει άνετα και να ζητάει να φύγει από την αγκαλιά, πράγμα το οποίο πρέπει να σεβαστείς. Σε αυτή την ηλικία, επίσης, καλό είναι να γνωρίζεις ότι είναι σύνηθες τα παιδιά να λένε "όχι" σε ό,τι κι αν τους προτείνεις, οπότε μην το θεωρήσεις γεγονος προς επίπληξη. Οι στιγμές ευτυχίας πλέον χτίζονται πολύ από τα παιχνίδια με τη μαμά και το μπαμπά ή άλλα άτομα. Σε αυτή την ηλικία, ένα μωρό δεν νιώθει ευτυχισμένο αν απορρίπτεις το παιχνίδι μαζί του ώστε να εργαστείς ή να κάνεις κάτι μόνος σου. Ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς εντάσεις και φωνές συντελεί στην ευτυχία του. Ένας ευτυχισμένος γονιός γίνεται το παράδειγμα για το παιδί του.

Ευτυχισμένο παιδί, ετών 2-4!

Ένα παιδί από 2 έως 4 ετών (ηλικία παιδικού σταθμού) νιώθει ευτυχισμένο παίζοντας και εξερευνώντας τον χώρο του. Ένα μέρος του παιχνιδιού πρέπει σίγουρα να συμπεριλαμβάνει παιχνίδι με την μαμά και τον μπαμπά, προσπάθησε να του προσφέρεις όσο πιο πολύ χρόνο μπορείς. Η περισσότερη ώρα της μέρας αναλώνεται στο παιχνίδι, πράγμα φυσιολογικότατο, και η μεγαλύτερη πηγή ευτυχίας είναι το γέλιο μέσα από το απλό παιχνίδι, χωρίς καν αγορασμένα αντικείμενα! Δεν νιώθει ευτυχισμένο όταν το μαλώνεις που έβαψε τους τοίχους, σκέφτηκες μήπως πώς να εξασφαλίσεις ένα ασφαλές περιβάλλον, στο οποίο θα αποφεύγονται οι περιττές ζημιές και οι ανάλογες επιπλήξεις; Αλληλεπίδραση και παιχνίδι με άλλα παιδιά, ιδιαίτερα του ίδιου φύλου, στην ίδια ηλικία για παράδειγμα αδέρφια, ξαδέρφια, παιδιά της γειτονιάς ή παιδιά στον παιδικό σταθμό συντελούν στην ολοκλήρωση της ευτυχίας του. Μην αμελήσεις να απαντάς με υπομονή όλες του τις ερωτήσεις, θα δεχτείς καταιγισμό ξεκαρδιστικών και μη ερωτήσεων! Ένας ευτυχισμένος γονιός γίνεται το παράδειγμα για το παιδί του.

Ευτυχισμένο παιδί, ετών 4-6!

Ένα παιδί από 4 έως 6 ετών (ηλικία νηπιαγωγείου) νιώθει ευτυχισμένο παίζοντας. Χρειάζεται παρέα σε περίπου ίδια ηλικία, καλύτερα του ίδιου φύλου, ώστε να ταιριάξει, να παίξει, να τσακωθεί και να χαρεί. Ένα μέρος του παιχνιδιού πρέπει σίγουρα να συμπεριλαμβάνει παιχνίδι με την μαμά και τον μπαμπά, προσπάθησε να του προσφέρεις όσο πιο πολύ χρόνο μπορείς. Η περισσότερη ώρα της μέρας αναλώνεται στο παιχνίδι, και στο Νηπιαγωγείο αλλά και στο Σπίτι, πράγμα φυσιολογικότατο, και η μεγαλύτερη πηγή ευτυχίας είναι το γέλιο μέσα από το παιχνίδι. Μην θεωρήσεις ότι έχει μεγαλώσει και δεν χρειάζεται πια την αγκαλιά σου για να νιώσει ευτυχισμένο. Μην αμελήσεις να απαντάς με υπομονή όλες του τις ερωτήσεις,το βοηθάνε να ανακαλύψει τον κόσμο μας. Χρειάζεται πλέον και συμβουλές, συζήτηση και απαντήσεις στις ερωτήσεις που συγκεντρώνονται στο μυαλουδάκι του! Ένας ευτυχισμένος γονιός γίνεται το παράδειγμα για το παιδί του.

Ευτυχισμένο παιδί, ετών 6-8!

Ένα παιδί από 6 έως 8 ετών (πρώτες τάξεις Δημοτικού) νιώθει ακόμη πολύ ευτυχισμένο παίζοντας. Χρειάζεται παρέα σε περίπου ίδια ηλικία, καλύτερα του ίδιου φύλου, ώστε να ταιριάξει, να παίξει, να τσακωθεί και να χαρεί. Κάποιες μέρες, το παιχνίδι πρέπει σίγουρα να συμπεριλαμβάνει τη μαμά και τον μπαμπά, προσπάθησε να του προσφέρεις όσο χρόνο και όποιο παιχνίδι σου ζητήσει. Και δεν εννοούμε τα πανάκριβα υλικά παιχνίδια που διαφημίζονται, γνωρίζεις πολύ καλά ότι τα καλύτερα παιχνίδια, οι καλύτερες αναμνήσεις μέσα από το παιχνίδι, χτίζονται στα παιχνίδια που δεν απαιτούν υλικές υποδομές: Δες εδώ παιχνίδια που δεν κοστίζουν, αλλά αξίζουν διαχρονικά. Μη θεωρήσεις ότι έχει μεγαλώσει και δεν χρειάζεται πια την αγκαλιά σου για να νιώσει ευτυχισμένο. Χρειάζεται πολύ την αγκαλιά σου, το ηρεμεί, διώχνει τις ανασφάλειές του, όπως παλιά. Εκτός από την αγκαλιά, χρειάζεται πλέον και συμβουλές, συζήτηση και απαντήσεις στις ερωτήσεις του. Ένας ευτυχισμένος γονιός γίνεται το παράδειγμα για το παιδί του.

Ευτυχισμένος προ-έφηβος, ετών 8-12!

Ένα παιδί που διανύει την προεφηβεία, από 8 έως 12 ετών (Δημοτικό) νιώθει ακόμη πολύ ευτυχισμένο παίζοντας.
Χρειάζεται παρέα σε περίπου ίδια ηλικία, καλύτερα του ίδιου φύλου, ώστε να ταιριάξει, να παίξει, να συζητήσει, να τσακωθεί και να χαρεί. Κάποιες μέρες, το παιχνίδι πρέπει σίγουρα να συμπεριλαμβάνει τη μαμά και τον μπαμπά, προσπάθησε να του προσφέρεις όσο χρόνο σου ζητήσει για να παίξετε ή να συζητήσετε μαζί.
Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία βαριούνται εύκολα, οπότε θα συντελέσει στην ευτυχία του η δική σου συνδρομή με ιδέες για το τι μπορεί να κάνει να γεμίσει τον χρόνο του.
Μη θεωρήσεις ότι έχει μεγαλώσει και δεν χρειάζεται πια την αγκαλιά σου για να νιώσει ευτυχισμένο. Χρειάζεται πολύ την αγκαλιά σου, το ηρεμεί, διώχνει τις ανασφάλειές του, όπως παλιά. Εκτός από την αγκαλιά, χρειάζεται και χρήσιμες συμβουλές, συζήτηση και απαντήσεις στις ερωτήσεις του με σεβασμό, χωρίς ούτε στιγμή να το ειρωνευτείς. Ένας ευτυχισμένος γονιός γίνεται το παράδειγμα για το παιδί του.
Χάρισέ του ένα βιβλίο με θέμα την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και την αυτοβελτίωση. Άλλο ένα, για την εφηβεία ώστε να προετοιμάζεται για τις μεγάλες αλλαγές που θα βιώσει.


Ευτυχισμένος έφηβος, ετών 12-18!

Ένας έφηβος από 12 έως 18 ετών (Γυμνάσιο & Λύκειο) νιώθει ακόμη πολύ ευτυχισμένος παίζοντας παιχνίδια της ηλικίας του. Τα παιχνίδια του όμως, έχουν αλλάξει μορφή. Δες εδώ με τι ασχολίες γεμίζει την ώρα του ένας έφηβος.
Χρειάζεται παρέα σε περίπου ίδια ηλικία, καλύτερα του ίδιου φύλου, ώστε να ταιριάξει, να παίξει, να συζητήσει, να διαφωνήσει και να χαρεί. Προσπάθησε να του προσφέρεις όσο χρόνο σου ζητήσει για να παίξετε ή να μιλήσετε μαζί. Αν ζητάς την ευτυχία του, προφύλαξέ το από εντάσεις στο σπίτι και από εξωτερικούς παράγοντες (πχ. φίλοι) που θα το δυσκολέψουν στην πορεία του.
Οι έφηβοι συχνά κλείνονται στον ευατό τους, άφησέ τους τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζονται. Μη θεωρήσεις ότι έχει μεγαλώσει και δεν χρειάζεται πια την αγκαλιά σου για να νιώσει ευτυχισμένος. Χρειάζεται πολύ την αγκαλιά σου, τον ηρεμεί, διώχνει τις ανασφάλειές του, όπως παλιά. Εκτός από την αγκαλιά, χρειάζεται και χρήσιμες συμβουλές, συζήτηση και απαντήσεις στις πολύπλοκες ερωτήσεις του. Ένας ευτυχισμένος γονιός γίνεται το παράδειγμα για το παιδί του.

Ευτυχισμένος νέος χωρίς δική του οικογένεια!

Ένας νέος από 18 έως 25 ετών (φοιτητής ή εργαζόμενος) νιώθει πολύ ευτυχισμένος με καλή παρέα σε περίπου ίδια ηλικία, καλύτερα του ίδιου φύλου, ώστε να ταιριάξει, να παίξει, να συζητήσει, να διαφωνήσει και να χαρεί.
Προσπάθησε να του προσφέρεις όσο χρόνο σου ζητήσει για να παίξετε ή να μιλήσετε μαζί. Αν ζητάς την ευτυχία του, προφύλαξέ τον από εντάσεις στο σπίτι και από εξωτερικούς παράγοντες (πχ. φίλοι) που θα το δυσκολέψουν στην πορεία του.
Άφησέ του χώρο και χρόνο για το εαυτό του και για τις παρέες του, να βρίσκεσαι δίπλα του αλλα διακριτικά και υποστηρικτικά χωρίς κύρηγμα όλη την ώρα.
Μη θεωρήσεις ότι έχει μεγαλώσει και δεν χρειάζεται πια την αγκαλιά σου για να νιώσει ευτυχισμένος. Χρειάζεται πολύ την αγκαλιά σου, τον ηρεμεί, διώχνει τις ανασφάλειές του, όπως παλιά. Εκτός από την αγκαλιά, χρειάζεται και χρήσιμες συμβουλές, συζήτηση και απαντήσεις στις πολύπλοκες ερωτήσεις του. Ένας ευτυχισμένος γονιός γίνεται το παράδειγμα για το παιδί του.
Πήγαινε ένα βήμα παραπέρα και γκρέμισε λίγο το "εγώ" σου, παραδέξου τα λάθη που έκανες κατά την ανατροφή του και εστίασε στα θετικά σημεία. Αυτό θα τον βοηθήσει στην αυτοεκτίμηση και την αυτογνωσία του.
Χάρισέ του ένα βιβλίο με θέμα την αυτοβελτίωση. Αν σκέφτεται να δεσμευτεί ή γενικά να παντρευτεί, δώσε του στοιχεία από την εμπειρία σου ή χάρισέ του ένα βιβλίο για την ευτυχία και τι σημαίνει γάμος.






Ευτυχισμένος νέος με δική του οικογένεια!

Στήριξε το παιδί σου όταν προσπαθεί να στεριώσει την δική του οικογένεια. Χάρισέ του από ό,τι σου περισσεύει, χρόνο, γιατί όχι; Όταν τρέχει να προλάβει τις υποχρεώσεις όλη μέρα, βοήθησε όπως μπορείς. Ποτέ μη δυσανασχετήσεις- αν βοηθάς βοήθα με αγάπη και με όρεξη, αλλιώς θα πιεστεί και θα απομακρυνθεί από κοντά σου. Θα τα καταφέρει και μόνος του, αλλά θα νιώθει πληγωμένος. Ένας νέος μπαμπάς ή μια νέα μαμά χρειάζεται χρόνο σαν ζευγάρι και χρόνο με τους φίλους τους, χρόνο με άτομα με παιδιά στην ίδια ηλικία, ώστε να ταιριάξει, να παίξει, να συζητήσει, να διαφωνήσει και να χαρεί. Προσφέρσου μόνος σου να κρτήσεις τα παιδιά ώστε να βγει το ζευγάρι να ξεσκάσει.
Προσπάθησε να του προσφέρεις όσο χρόνο σου ζητήσει για βοήθεια με το μεγάλωμα των παιδιών ή να μιλήσετε μαζί.
Αν ζητάς την ευτυχία του, προφύλαξέ τον από εντάσεις στο σπίτι και από εξωτερικούς παράγοντες (πχ. φίλοι) που θα το δυσκολέψουν στην πορεία του.
Μη θεωρήσεις ότι έχει μεγαλώσει και δεν χρειάζεται πια την αγκαλιά σου για να νιώσει ευτυχισμένος. Χρειάζεται πολύ την αγκαλιά σου, τον ηρεμεί, διώχνει τις ανασφάλειές του, όπως παλιά. Εκτός από την αγκαλιά, χρειάζεται και χρήσιμες συμβουλές, συζήτηση και απαντήσεις στις πολύπλοκες ερωτήσεις του σχετικά με την ανατροφή των παιδιών του. Χάρισέ του ένα βιβλίο με θέμα την ανατροφή μικρών παιδιών αλλά και εφήβων, αργότερα.


Τελικά, ποια παιδιά μεγαλώνουν χαρούμενα και ευτυχισμένα;!

0. Τα παιδιά που οι γονείς τους τα αγαπάνε και νοιάζονται για την ευτυχία τους.

1. Τα παιδιά χαρούμενων, θετικών και ευτυχισμένων γονιών. Τα παιδιά γονιών που οι ίδιοι φέρουν παιδικά τραύματα (είτε το γνωρίζουν είτε όχι), θα είναι ευτυχισμένα μόνο στην περίπτωση που οι γονείς τους ανακαλύψουν και επουλώσουν τα τραύματά τους.

2. Τα παιδιά που οι γονείς τους είναι προετοιμασμενοι (διαβασμένοι) για τις αναμενόμενες συμπεριφορές ανά ηλικία και δεν τα επιπλήττουν για κάτι που είναι αναμενόμενο:
πχ. είναι αναμενόμενο ένα παιδί 2 ετών να λερώνει ακόμα όταν τρώει.
ή ένα παιδί 4 ετών να μην μαζεύει ακόμη τα παιχνίδια του.
ή ένα παιδί 8 ετών που μπαίνει στην προεφηβεία να του μιλάς και να μην σε ακούει γιατί είναι αφηρημένο.


3. Τα παιδιά που τα σέβονται και συζητάνε με τους γονείς τους, τα παιδιά των γονιών που τους αφιερώνουν τον πολύτιμο χρόνο τους και δεν ορθώνουν τείχος απέναντί τους.

4. Τα παιδιά που επιβραβεύονται για την θετική τους συμπεριφορά και όχι αυτά που επιπλήττονται για την αρνητική τους συμπεριφορά.

5. Τα παιδιά που γνωρίζουν την έννοια της ευγνωμοσύνης και την εκφράζουν κάθε μέρα.

6. Τα παιδιά των γονιών που επαινούν την προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα.


© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!