Πολλές γυναίκες αφότου γεννήσουν έχουν να αντιμετωπίσουν και την επίπονη μαστίτιδα.
Ταλαιπωρεί συνήθως για μια φορά σε κάθε τοκετό κάθε μητέρα.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσετε τη μαστίτιδα που προκαλείται κατά το θηλασμό του μωρού!
 

Αντιμετώπιση Μαστίτιδας στο σπίτι



Φυσική αντιμετώπιση μαστίτιδας κατά το θηλασμό


Οδηγίες για την αποσυμφόρηση του μαστού και την έξοδο του πηγμένου γάλακτος

1. Αντιμετώπιση της μαστίτιδας με  άδειασμα του στήθους με το χέρι

Εντόπισε ποιο σημείο του στήθους είναι σκληρό και σε πονάει.

Άνοιξε τη βρύση του νιπτήρα, σκύψε με γυμνό στήθος επάνω στο νιπτήρα και άφησε να τρέχει ζεστό νερό πάνω στο στήθος που υποφέρει από μαστίτιδα.

Άρχισε να  πιέζεις το στήθος  κοντά στη θηλή, στο σκληρό σημείο. Πίεσε με τον αντίχειρα, ενώ τα υπόλοιπα δάχτυλα αγκαλιάζουν το στήθος σου από την πίσω πλευρά. Η κίνηση που πρέπει να γίνει είναι από την άκρη του στήθους ως τη θηλή, και ξανά και ξανά.   Πειραματίσου με το ποια ακριβώς κίνηση - σε ποιο ακριβώς σημείο- κάνει εκείνη την πλευρά της θηλής να βγάζει γάλα ή κάτι σαν γάλα.

Μπορεί να αργήσει να βγει κάτι, λόγω του ότι το γάλα έχει πήξει και κινείται δύσκολα.

Πίεσε ξανά και ξανά. Αν βγαίνει γάλα από τις άλλες πλευρές, προσπάθησε να πιέζεις αλλού,  βρες το σωστό σημείο που είναι φραγμένοι οι πόροι.

Πιέζοντας το στήθος σου θα παρατηρήσεις κάτι λευκό σαν χοντρή τρίχα να βγαίνει από το φραγμένο σημείο, καθώς πιέζεις θα βγαίνει όλο και περισσότερο. Αυτό είναι το πηγμένο γάλα που εμπόδιζε τη ροή. 

Έπειτα από το πηγμένο γάλα που μοιάζει με κλωστή, αν συνεχίζεις να πιέζεις θα παρατηρήσεις και ένα μέρος γάλακτος που βγαίνει πιο κίτρινο και πηχτό σαν κρέμα. Θα μπορούσε να είναι γάλα, ή και πύον που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή καθώς το ανοσοποιητικό σου σύστημα προσπαθεί να καταπολεμήσει τα μικρόβια  που υπάρχουν στα στάσιμο γάλα.

Συνέχισε με τον ίδιο τρόπο τις κινήσεις του αντίχειρα, από πάνω προς τα κάτω, σε διπλανό σημείο, μήπως καταφέρεις να αποφράξεις και άλλους γαλακτοφόρους πόρους!


2. Αντιμετώπιση της μαστίτιδας με άδειασμα του  στήθους με το θήλαστρο

Αφού πρώτα κάνεις ένα ζεστό ντους το στήθος σου, χρησιμοποίησε το θήλαστρο και άντλησε γάλα από τον πονεμένο μαστό. 


Η ίδια διαδικασία πρέπει να εναλλάσσεται με τον πολύ συχνό θηλασμό του μωρού, για να επιτύχεις τη θεραπεία όσο το δυνατό γρηγορότερα!
Θα πρέπει να προσπαθήσεις πολλές φορές και μπορεί να χρειαστείς μερικές μέρες ώσπου να καταφέρεις να κάνεις το στήθος μαλακό και υγιές.
 

Αντιμετώπιση Προχωρημένης Μαστίτιδας στο γιατρό


Αν η μαστίτιδα έχει προχωρήσει θα πρέπει να έχεις ανεβάσει υψηλό πυρετό >38.5 ή και να πονάνε οι λεμφαδένες καθώς κλείνεις τη μασχάλη σου (θα έχουν διογκωθεί).
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφθείς άμεσα το γιατρό σου, τον γυναικολόγο σου ή τον μαστολόγο σου.

Είναι πολύ πιθανό να σου συστήσει αντιβίωση, μια αντιβίωση για τη μαστίτιδα που δεν θα επηρεάσει αρνητικά το θηλασμό και το μωρό σου.

Αν η μαστίτιδα έχει δημιουργήσει απόστημα (με πύον) τότε ίσως απαιτηθεί παρακέντιση για αφαίρεση του υγρού ή και χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί η ζημιά.


Πάντως, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη! Μάθε εδώ τι προκαλεί μαστίτιδα κατά τον θηλασμό βρέφους ώστε να μην ξανασυμβεί!
 


© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!