Πως σερβίρουμε το κρασί


Πως σερβίρουμε το κρασί
Λεπτό και λεπτομερές το ζήτημα, αλλά για κάποιους έχει σημασία!

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να σερβίρω το κρασί;

Οι επόμενες ενέργειες δεν πραγματοποιούνται παρά μόνο κατά τη στιγμή του σερβιρίσματος. Η παρουσίαση της φιάλης του κρασιού πρέπει να γίνει με ακρίβεια και κομψότητα. Το κρασί μεταφέρεται στο τραπέζι με προσοχή :
-Τα λευκά και μερικά ροζέ κρασιά σε ένα ειδικό δοχείο, τη σαμπανιέρα.
-Τα ερυθρά κρασιά στο χέρι ή σε καλαθάκι.
Για ορισμένα ερυθρά κρασιά, πλούσια και μάλλον νεαρά, ένας αερισμός μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος καθώς θα αυξήσει την αρωματική ένταση και θα στρογγυλέψει τη γεύση του κρασιού. Σ’ αυτή την περίπτωση μετά από το άνοιγμα της φιάλης το κρασί μεταγγίζεται σε μία καράφα.
Αντίθετα, όσον αφορά στα κρασιά αρκετά παλιών σοδειών και μέσα στον κανόνα που απαιτεί από ένα κρασί να σερβίρεται διαυγές, η μετάγγιση μπορεί να κριθεί απαραίτητη, αφού ενδέχεται να υπάρχει ίζημα μέσα στη φιάλη, το οποίο βέβαια είναι δείγμα υγιούς παλαίωσης και όχι ελάττωμα.
Ποια είναι τα καλύτερα ποτήρια κρασιού
Έτοιμο το κρασί, αλλά με τι ποτήρι θα το σερβίρεις; Ποιο είναι το καλύτερο ποτήρι για κάθε κρασί; Κατά μία έννοια κάθε είδος κρασιού θέλει και το κατάλληλο ποτήρι, που θα αναδείξει καλύτερα τα χαρακτηριστικά του. Όλα ωστόσο τα ποτήρια κρασιού πρέπει να είναι εντελώς διάφανα, χωρίς σχέδια ή ανάγλυφα, κατά προτίμηση κρυστάλλινα και πάντα κολονάτα. Για το σερβίρισμα λευκού κρασιού προτιμάμε ποτήρι σε σχήμα μικρής τουλίπας,  ενώ για τα  ερυθρά κρασιά μεγαλύτερης.
Σημειώνεται πως το κατάλληλο ποτήρι για τα αφρώδη κρασιά είναι το λεγόμενο «flute» – ψηλός κάλυκας μικρής διαμέτρου – και όχι αυτό με το πλατύ κάλυκα που χρησιμοποιείται συχνά.


© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!