Πως να θηλάσω σωστά;

Και ναι...
Η πολυπόθητη μέρα που θα φέρεις στον κόσμο το μωρό σου ήρθε, ή θα έρθει άμεσα.
Θέλεις να του προσφέρεις ότι πιο πολύ μπορείς, μέσα από την ψυχή σου.
Αυτά που έχει ανάγκη το μωρό σου είναι η αγάπη σου, η αγκαλιά σου, το γάλα σου και ένα ζεστό και καθαρό μέρος να κοιμηθεί.
Τίποτα περισσότερο!

Ένα από τα πιο σημαντικά, είναι η ποιότητα του γάλακτος που θα το ταίζεις.
Το μητρικό γάλα, είναι, ασυζητιτί, η καλύτερη επιλογή.
Ερευνες λένε πως είναι 100% απαραίτητο για μωρά 0 έως 6 μηνών, ώσπου να αρχίσουν να τρώνε και άλλα φαγητά.

Αλλά, αυτό που κάποτε ήταν αυτονόητο, τα νεογέννητα να θηλάζουν αμέσως, σήμερα θεωρείται άθλος αν τα καταφέρει μια μαμά, οι άλλοι την κοιτάζουν παράξενα και ρωτάνε... Φτάνει το  γάλα σου;
Σήμερα έχει καταντήσει να φαίνεται παράξενο, όσο κι αν είναι φυσιολογικότατο και το κάνουν όλα τα θηλαστικά!!!

Αφού, λοιπόν, δεν ξέρει να σε βοηθήσει ούτε η μαμά σου, ούτε η αδελφή σου, και ψάχνεις στο ίντερνετ οδηγίες για να θηλάσεις...
Θα σε βοηθήσουμε εμείς!

Πως να θηλάσω σωστά;

Οδηγίες για σωστό θηλασμό


- Αρχικά, να έχεις πάντα το στήθος σου καθαρό. Αρκεί λίγο νερό και σαπούνι, τίποτα  παραπάνω. Και σκέτο νερό αρκετό είναι. Πριν θηλάσεις να πλένεις πάντα το στήθος σου, λένε όλοι, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που μαμάδες δεν το τήρησαν τόσο αυστηρά αλλά τα μωράκια τους ήταν υγιέστατα.

- Πάρε αγκαλιά το μωρό σου μπροστά σου στο ύψος του στήθους σου, με την κοιλιά του να ακουμπάει στη δική σου κοιλιά. Το μωρό πρέπει να είναι σε ευθεία γραμμή και όποιος κάθεται μπροστά σου να μπορεί να δει μονάχα την πλάτη του, το πίσω μέρος του κεφαλιού του, τον ποπό του και τα ποδαράκια του.

- Με το ένα χέρι κρατάς το μωρό, με το άλλο το κεφαλάκι του από πίσω.

- Φέρνεις το κεφαλάκι του (όπως είναι πλάγια και κοιτάζει το στήθος σου) προς τη θηλή.

- Τις πρώτες φορές μπορεί να χρειαστεί να πιέσεις τη θηλή σου ώστε να βγει λίγο γάλα, να το μυρίσει το μωρό και να το δελεάσεις να την πιάσει και να θηλάσει.

- Πιάνεις το κεφαλάκι και τρίβεις πάνω-κάτω το στοματάκι του πάνω στη θηλή σου.

- Με αυτή την κίνηση, το μωρό θα ανοίξει το στόμα του.
Μόλις ανοίξει το στόμα του, σπρώχνεις ελαφρά το κεφαλάκι του προς το στήθος σου, ώστε το στόμα του να γεμίσει με τη θηλή σου και να αγκαλιάσει τη θηλαία άλω.

Ο σωστός τρόπος για να θηλάσει είναι να έχει όλη τη θηλή στο στόμα του, να μη φαίνεται δηλαδή καθόλου η θηλή σου απέξω, και να αγκαλιάζουν τα χείλη του τη θηλαία άλω.
Το στόμα του πρέπει να είναι ανοιχτό πολύ ώστε να χωράει τη θηλή σου και μέρος της θηλαίας άλω. Επίσης, τα χείλη του πρέπει να εφάπτονται πάνω στη θηλαία άλω, να μην αφήνουν κενό στα πλάγια δεξιά-αριστερά, γιατί θα καταπίνει και αέρα καθώς θηλάζει. Να σου πούμε πως θηλή είναι η ρώγα του στήθος και θηλαία άλως είναι η σκούρα περιοχή γύρω-γύρω από τη θηλή, για να μη μπερδευτείς!


Και να θυμάσαι... Για να μπορέσεις να θηλάσεις πρέπει να το έχεις πείσμα, να μην τα παρατήσεις με την πρώτη δυσκολία!

Το πρώτο γάλα που θα πιει το μωρό σου (τις πρώτες τρεις μέρες, ώσπου να κατέβει το κανονικό) θα είναι κίτρινο ή διάφανο χρώμα, είναι το πολύτιμο και γεμάτο αντισώματα από τη μητέρα "πρωτόγαλα" που δεν πρέπει να στερηθεί για κανένα λόγο το μωρό σου.
Είναι πολύ πηχτό και μαζευόταν εκεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό το γάλα βγαίνει σε πολύ μικρές ποσότητες, ίσως 5ml κάθε φορά που θηλάζει το μωρό. Μην ανησυχείς, το στομαχάκι του μωρού τις πρώτες μέρες χωράει μονάχα λίγα ml!


Οταν το μωρό γεννηθεί τις τρεις πρώτες μέρες πίνει το πρωτόγαλα από το στήθος σου, ένα παχύρρευστο γάλα,
Το πρωτόγαλα είναι ίσως κιτρινωπό, δεν μοιάζει με κανονικό γάλα. Αλλά είναι πολύ σημαντικό για το νεογέννητο  μωρό σου!

Τις επόμενες μέρες κατεβαίνει το κανονικό γάλα. Αυτό το γάλα αρχικά μπορεί να είναι διάφανο χρώμα ή ανακατεμένο διάφανο και άσπρο.

Τις πρώτες ώρες στο μαιευτήριο να βάζεις το μωρό να θηλάζει πολύ συχνά ώστε να βοηθήσεις το γάλα να κατέβει πιο γρήγορα. Το στήθος θα ενεργοποιηθεί και θα αρχίσει την παραγωγή γάλακτος. Αν δεν το δουλέψεις θα σκουριάσει... και μετά θα λες πως δε φτάνει το γάλα σου και δεν έχεις γάλα, και θα αναγκαστείς να δίνεις συμπλήρωμα. Με το θηλασμό δε θέλουμε να χορτάσουμε το μωρό για τις επόμενες τρεις ώρες όπως συμβαίνει με το μπιμπερό. Το χορταίνουμε ίσως για λιγότερο διάστημα. Μόλις πεινάσει το ξαναβάζουμε στο στήθος.

Μη νιώσεις κουρασμένη, οι πρώτες μέρες είναι πολύ σημαντικές, είναι εκείνες που μπορεί να ακούς αρνητικά σχόλια του τύπου "Δωστου γάλα σκόνη με το μπιμπερό, δε χορταίνει με το δικό σου', "Δε φτάνει το γάλα σου, μην είσαι πεισματάρα, πεινάει το παιδί" κτλ... Κάνε κουράγιο, ξύπνα ανά δυο ώρες μέσα στη νύχτα και θήλαζέ το. Τη μέρα ακόμη πιο συχνά, ξύπνα το και θήλαζέ το ανά μιάμιση ώρα, ακόμη πιο συχνά αν χρειαστεί.
Μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά, είναι επικίνδυνο να εμφανίσουν παρατεταμένο ίκτερο. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι δεν θηλάζουν αρκετά. Πρόσεξέ το!

Δες εδώ τρόπους αντιμετώπισης του βρεφικού ίκτερου


Γενικά, το μωρό πρέπει να θηλάζει πολύ συχνά μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός.
Δες εδώ τι είναι η εδραίωση του μητρικού θηλασμού


Βαλίτσα Μαιευτηρίου: Τι πρέπει να κρατάω στο μαιευτήριο για τη γέννα

Δες τι είναι οι βρεφικοί κολικοί και πως σχετίζονται με τον τρόπο που τρώει ένα μωρό


 

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (4 Ψήφοι)

 


Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου! 

Ψάξε εδώ

 

Ψάξε σε όλο το ίντερνετ...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση

TRANSLATION