Πόσο επίδομα αδείας δικαιούμαι;


Γενικά, στις πιο πολλές περιπτώσεις, το επίδομα αδείας είναι μισός μισθός και σχετίζεται με τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Πολλοί αναρωτιούνται, ειδικά οι καινούριοι στην αγορά εργασίας, πόσο επίδομα αδείας δικαιούνται. Το επίδομα αδείας είναι ένα ειδικό επίδομα που δίνεται σε κάθε εργαζόμενο που δικαιούται και άδεια (να μη δουλέψει κάποιες μέρες, αλλά να πληρώνεται κανονικά)  από την εργασία του.

Οι αποδοχές αδείας (επίδομα αδείας)  σχετίζονται άμεσα με την άδεια, καθώς για να υπολογίσεις το επίδομα αδείας θα πρέπει πρώτα να γνωρίζεις πόσος είναι ο μισθός σου και πόσες μέρες άδεια δικαιούσαι.


Μπες εδώ και υπολόγισε πόσες ημέρες άδεια δικαιούσαι. Αυτό εξαρτάται από το πόσο καιρό δουλεύεις στον ίδιο εργοδότη, την προϋπηρεσία σου και πόσες ημέρες την εβδομάδα δουλεύεις.

Υπολογισμός επιδόματος αδείας

Υπολογισμός επιδόματος αδείας


Αν πληρώνεσαι με μισθό:
Το επίδομα αδείας  είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το μισό κανονικό μισθό.


Αν πληρώνεσαι με ημερομίσθιο (μεροκάματο):
Το επίδομα αδείας  είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο τα 13 ημερομίσθια.

Πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας;

Ο εργοδότης υποχρεούται να προκαταβάλλει τις αποδοχές και το επίδομα άδειας στον εργαζόμενο στην αρχή της άδειας. Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν χορηγεί την άδεια που ζήτησε ο εργαζόμενος, οφείλει να καταβάλει τις αποδοχές του χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%.


Σε πολλούς εργαζόμενους το επίδομα αδείας δίνεται το μήνα Αύγουστο, μαζί με το μισθό του Αυγούστου. Σε κάποιους εποχιακούς ή ξενοδοχοϋπάλλήλους,  δίνεται στο τέλος της σεζόν, τον Οκτώβρη, μαζί με τα χρήματα της απόλυσης. Εξαρτάται!


© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!