Κακά τα ψέματα... Κάθε άνθρωπος έχει μέσα στο σώμα του νερό ως 70%!

Αν το νερό που πίνουμε δεν είναι καλό, τότε αρχίζουν τα προβλήματα!

Άλλα τα καταλαβαίνεις αμέσως, όπως προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα, και άλλα όχι.  Και το κακό είναι ότι πολλά αρχίζουν μακροπρόθεσμα, δεν είναι άμεσα αντιληπτά.
Έτσι καταλήγουμε με προβλήματα στα νεφρά, το συκώτι, βλάβες στο νευρικό σύστημα, ακόμη και μορφές καρκίνου και δεν ξέρουμε την αιτία...


Τι φίλτρο νερού να αγοράσω

Σε όλες τις πόλεις το νερό ελέγχεται από το δήμο. Γίνεται προσπάθεια να έχουμε καθαρό νερό στα ντεπόζιτά μας. Έτσι, μεταξύ άλλων διεργασιών, χλωριώνεται κιόλας, ώστε να σκοτώνονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Αλλά το χλώριο παραμένει στο νερό μέχρι τη στιγμή που πίνουμε, μαγειρεύουμε και κάνουμε μπάνιο με αυτό.    Δε φτάναν όλα τα άλλα επικίνδυνα, χλωριώνει ο δήμος το νερό για να το απολυμάνει και το χλώριο αντιδρά με οργανικές ουσίες που βρίσκονται στο νερό,παράγοντας πάμπολλες χημικές καρκινογενείς ουσίες όπως τα τριχλωρομεθάνια!

 Μερικοί άνθρωποι αποφασίζουν να ελέγχουν οι ίδιοι την ποιότητα του νερού που μπαίνει σπίτι τους, αγοράζοντας ένα οικιακό ή επαγγελματικό φίλτρο  νερού.

Παρακάτω θα βρεις γενικές οδηγίες για την αγορά φίλτρου νερού, ώστε να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις ποιο φίλτρο νερού να πάρεις, αλλά και να καταλαβαίνεις τι σου λένε στο κατάστημα με τα φίλτρα νερού που θα πας.

Τι φίλτρο νερού να αγοράσω;


Πρέπει να προσέξεις αρχικά τι τύπος φίλτρου σε βολεύει,  την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η συσκευή φίλτρανσης νερου, τη δυναμική παροχής νερού (πόσα λίτρα την ώρα) και έπειτα το κόστος αγοράς των ανταλλακτικών φίλτρων. Σημαντικότατη είναι και η εγγύηση της συσκευής, άλλοι κατασκευαστές δίνουν εγγύηση ένα έτος κι άλλοι εφ'όρου ζωής!


Α. ΤΥΠΟΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Υπάρχουν διάφορες συσκευές φιλτραρίσματος νερού:

- Φίλτρα κάτω πάγκου,  που τοποθετούνται στο ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη της κουζίνας. Συνήθως ένα ξεχωριστό βρυσάκι τοποθετείται δίπλα στη βρύση του νεροχύτη και βγάζει το φιλτραρισμένο νερό.
Επίσης, είναι δυνατόν να ενσωματωθούν όλες  οι παροχές σε μία βρύση, και να έχεις στο νεροχύτη μόνο μια βρύση με κρύο, ζεστό ή φιλτραρισμένο νερό. Αυτά έχουν αποθηκευτικό χώρο περίπου 7 λίτρα νερό.

- Φίλτρα πάνω πάγκου βρύσης νεροχύτη, που η συσκευή τοποθετείται δίπλα στη βρύση του νεροχύτη. Ίσως να μην έχει αποθηκευτικό χώρο και να τρέχει σιγά σιγά το νερό, καθώς ταυτόχρονα φιλτράρεται.

- Φίλτρα πάνω πάγκου μοντέρνα όπως της φωτογραφίας, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε οποιαδήποτε ευθεία επιφάνεια (συνήθως στον πάγκο της κουζίνας) και μπορεί να βγάζουν παγωμένο και ζεστό, φιλτραρισμένο νερό. Αυτά έχουν αποθηκευτικό χώρο περίπου 3 λίτρα νερό.

- Κανάτες με ενσωματωμένο φίλτρο.

Στα υπόψιν πως όλα τα φίλτρα (όχι οι κανάτες) χρειάζονται μια παροχή εισόδου νερού και μια παροχή αποχέτευσης, όπου ρίχνουν τα απόβλητα φίλτρανσης.Α. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΦΙΛΤΡΑΝΣΗΣ ΝΕΡΟΥ

Το φίλτρο νερού που θα πάρεις πρέπει να έχει 3 έως 7 στάδια καθαρισμού και απολύμανσης του νερού, όπου θα απομακρύνει  με διαφορετικό τύπο φίλτρου κάθε φορά τις επικίνδυνες για την υγεία ουσίες.
Οι  τελευταίες έρευνες έχουν αποδείξει ότι μονάχα ένας τύπος φίλτρου δεν αρκεί, χρειάζεται συνδυασμός φίλτρων διαφορετικού τύπου ώστε να απομακρυνθούν οι επικίνδυνες ουσίες από το πόσιμο νερό.


Ουσίες που καθίστανται επικίνδυνες στο νερό της βρύσης, άλλες σε μεγάλη περιεκτικόκτητα και άλλες σε μικρή:

- Άμμος, Χώμα, Σκουριά (Μικρά σωματίδια)

- Χλώριο

- Μόλυβδος, υδράργυρος (Βαρέα μέταλλα)

- Αμίαντος (Ανόργανες ουσίες)

- Φυτοφάρμακα και άλλα χημικά - Απόβλητα βιομηχανικών περιοχών (Οργανικοί ρύποι)

- Αρσενικό

- Κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli), κρυπτοσπορίδια και Giardia lamblia (Παθογόνοι ικροοργανισμοί: βακτήρια, ιοί & κύστες)

- Διαλυμένες οργανικές ουσίες: έγχρωμη διαλυμένη οργανική ύλη (colored dissolved organic matter) (CDOM), διαλυμένος οργανικός άνθρακας (DOC)

- Ραδόνιο

- Ανάλογα ορμονών


ΠΟΙΟ ΦΙΛΤΡΟ ΝΕΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ;Με ποιους τρόπους μπορεί να λειτουργεί το φίλτρο νερού και ποιός είναι ο καλύτερος συνδυασμός που πρέπει να είναι κατασκευασμένο το φίλτρο που θα αγοράσεις;

Το φίλτρο πρέπει να συνδυάζει το φιλτράρισμα του νερού  α) με φίλτρο για τα αιωρούμενα σωματίδια 5μm,  α) με την τεχνολογία της αντίστροφης όσμωσης και γ) μέσω συμπαγούς ενεργού άνθρακα με μεμβράνη μεγάλης πυκνότητας (IAM).

Επεξήγηση:
-Το φίλτρο για τα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο 5μm απομακρύνει αποτελεσματικά χώμα, σκουριά, άμμο, κτλ. Είναι επίσης σημαντικός ο ρόλος του για την προστασία της μενβράνης αντίστροφης όσμωσης.
-Το φίλτρο ενεργού συμπαγούς άνθρακα καθαρίζει το νερό από τα σωματίδια και τις επιβλαβείς χημικές ενώσεις, ενώ δεν κάνει ένωση με χρήσιμα ιχνοστοιχεία για την υγεία μας, τα οποία παραμένουν στο νερό. Ο άνθρακας έχει την πολύτιμη ιδιότητα να κάνει ένωση με σχεδόν όλα τα διάφορα επικίνδυνα χημικά στοιχεία, που τα παρακρατεί μέσα στο φίλτρο, πάντα με την προϋπόθεση ότι θα μείνουν σε επαφή το απαραίτητο χρονικό διάστημα. Για αυτό το λόγο το φίλτρο πρέπει να είναι φτιαγμένο με συμπαγή άνθρακα, όχι κοκκώδη. Από το φίλτρο συμπαγούς άνθρακα, μέχρι να περάσει το νερό προλαβαίνει ο άνθρακας να κάνει τις απαραίτητες ενώσεις και να το καθαρίσει, αν όμως είναι κοκκώδης το νερό φτιάχνει δρομάκια - διόδους και περνάει γρήγορα μέσα σπό το φίλτρο (και λόγω της πίεσης), με αποτέλεσμα να μη φιλτράρεται ικανοποιητικά.  Βασικό μειονέκτημα αυτής της τεχνολογίας αποτελεί το γεγονός ότι ο άνθρακας δεν κάνει ένωση με διάφορα προϊόντα από φυτοφάρμακα-λιπάσματα (τα λεγόμενα νιτρικά & θεϊκά άλατα), πράγμα που μπορεί όμως να διορθωθεί αν στο προηγούμενο στάδιο γίνει φιλτράρισμα με φίλτρο αντίστροφης όσμωσης.

Τα φίλτρα, ανάλογα με τον τύπο τους, αλλάζονται κάθε 6 ή 12 μήνες.


Οδηγίες για τον έλεγχο του νερού

Τι μπορείς να κάνεις για να ελέγξεις την ποιότητα του νερού που πίνεις:
- Χρώμα
- Γεύση
- Οσμή
- Αλκαλικότητα 
- pH 


© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!