Αρκεί στις μέρες μας ένα μοντέρνο βιογραφικό, ένα δωρεάν από αυτά που έχουμε εδώ στο click-me.gr, ή ένα που το πλήρωσες όσο-όσο σε έναν γραφίστα ή σε μια online σελίδα δημιουργίας βιογραφικών, ώστε να σε επιλέξουν για συνέντευξη από την μεγάλη εταιρεία που ονειρεύεσαι να εργαστείς; Σύντομα, η απάντηση είναι όχι. Αυτό ισχύει μόνο όταν στέλνεις το βιογραφικό σου σε μια μεγάλη εταιρεία, η οποία λαμβάνει πλήθος βιογραφικών και έχει αναθέσει σε ένα ATS το "ξεκαθάρισμα" ώστε να μείνουν μόνο λίγα βιογραφικά για έλεγχο από άνθρωπο, τον υπευθυνο προσωπικού, που θα αναλάβει να φωνάξει για συνέντευξη συγκεκριμένα άτομα.

Τι είναι ένα ATS friendly βιογραφικό σημείωμα;


Τα ATS (Applicant Tracking Systems) είναι, όπως μεταφράζεται ο όρος από την αγγλική, Συστήματα Παρακολούθησης Αιτούντων για θέσεις εργασίας. Με απλά λόγια, είναι Προγράμματα σε υπολογιστή ή μέρη ιστοσελίδων τα οποία με αυτόματο, ηλεκτρονικό τρόπο αξιολογούν το βιογραφικό σου πριν ακόμη το αξιολογήσει ένας άνθρωπος. Αλήθεια τώρα; Ναι, πριν ακόμη ο Υπέυθυνος Προσωπικού δει με τα μάτια του το βιογραφικό σου, ένα "μηχάνημα" σε έχει ήδη απορρίψει και μάλλον δεν θα το δει ποτέ! Περίπου 75% των βιογραφικών που υποβάλλονται μπορεί και να μην αξιολογηθούν ποτέ από άνθρωπο!

Οδηγίες για ένα σωστό ATS friendly Βιογραφικό Σημείωμα

Πώς να φτιάξω ένα φιλικό σε ATS βιογραφικό σημείωμα;


Τι πρέπει να έχει ένα φιλικό προς ATS βιογραφικό;

Τύπος αρχείου
Ο τύπος αρχείου που αποθηκεύουμε κείμενο είναι συνήθως .docx ή .pdf. Παλιότερα, τα συστήματα ATS αναγνώριζαν μόνο απλό κείμενο .txt ενώ τώρα μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες και από .pdf αρχεία. DOCX είναι η προτεινόμενη μορφή και θα προκαλέσει τα λιγότερα προβλήματα όταν το βιογραφικό σας διαβάζεται και αξιολογείται από το μηχάνημα. Παρόλα αυτά, αν όντως αναφέρει ότι δέχεται και PDF, δώσε την pdf μορφή του βιογραφικού σου!

Όνομα αρχείου
Το όνομα αρχείου "onoma-arxeiou.pdf" θα πρέπει να περιέχει το όνομα και το επώνυμό σου. Εάν το όνομα περιέχει τυχαίους χαρακτήρες, μπορεί να επισημανθεί ως spam και να μη φτάσει ποτέ στον εργοδότη. Βάλε στο όνομα αρχείου το όνομα και το επώνυμό σου, καθώς η προσθήκη του ονόματός σου διασφαλίζει ότι το βιογραφικό σου θα βρεθεί εύκολα και θα αντιστοιχιστεί στη σωστή εφαρμογή ATS. Καλό είναι, να περιέχει και το επάγγελμά σου, δηλαδή ένα όνομα αρχείου της μορφής "onoma-eponymo-epaggelma.docx" είναι μια χαρά, πχ. "georgiou-konstantina-politria.docx".

Μέγεθος Αρχείου
Το σύνηθες όριο μεγέθους αρχείου για ανέβασμα (upload) σε ιστοσελίδα είναι κάτω από 2 mb. Εάν το βιογραφικό σου είναι πολύ μεγάλο, θα πρέπει να αφαιρέσεις τυχόν εικόνες φόντου ή στοιχεία μορφοποίησης που έκανες ή την προσωπική σου φωτογραφία και να το αποθηκεύσεις ξανά σε διαφορετική ρύθμιση, που θα επιτρέπει τη συμπίεση αρχείων.

Μήκος Κειμένου
Προσπάθησε να το κρατήσεις μεταξύ 400 και 800 λέξεων. Γενικά, λιγότερες από 400 λέξεις είναι πολύ μικρό ή πολύ άδειο. Αν έχει περισσότερες από 800 λέξεις θεωρείται πολύ μεγάλο βιογραφικό (περισσότερες από 2 σελίδες ή πολύ πυκνές).

Ονοματεπώνυμο
Στην πάνω μεριά θα πρέπει να αναφέρεις το όνομα και το επώνυμό σου, πχ. "Γεωργίου Κωνσταντίνα".

Επάγγελμα
Κάτω από το όνομα είναι μια καλή θέση για τον επαγγελματικό σου τίτλο, πχ. "πωλήτρια".

Στοιχεία Επικοινωνίας
Είναι σημαντικό να γράψεις ξεκάθαρα τη διεύθυνση email και τον αριθμό τηλεφώνου σου στο βιογραφικό σου σημείωμα, έτσι ώστε οι πιθανοί εργοδότες να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σου ευκολότερα. Σιγουρέψου ότι δεν τα έχεις γράψει λάθος και ότι βρίσκονται στην ενότητα κεφαλίδας του βιογραφικού σου (στην πάνω μεριά).

Σύνδεσμοι (links)
Η προσθήκη υπερ-συνδέσμων (links) στο βιογραφικό σου θα βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητές σου να σε καλέσουν για μια συνέντευξη. Με έναν υπερσύνδεσμο στο προφίλ ή το portfolio σου στο LinkedIn, θα μπορείς να δείξεις περισσότερες πληροφορίες για τον εαυτό σου με πιθανούς εργοδότες, οι οποίες διαφορετικά θα είναι υπερβολικές και θα μεγαλώσουν πολύ το βιογραφικό σου. Οι σύνδεσμοι θα πρέπει να βρίσκονται στην ενότητα κεφαλίδας του βιογραφικού σου. Πολύ σημαντικό είναι να μην έχεις κάνει σύνδεσμο κάποια σημαντική λέξη, καθώς πολλές φορές τα ATS "πετάνε" το κείμενο του πάνω από το link και κρατάνε μόνο το link. Δηλαδή, καλό είναι να χρησιμοποιήσεις στο κείμενο του link το ίδιο το link πχ. https://click-me.gr τη λέξη "εδώ","portfolio" κτλ, πχ portfolio.

Λέξεις - κλειδιά (keywords)
Η προσθήκη λέξεων-κλειδιών (keywords) σε όμορφη ροή μέσα στο βιογραφικό σου θα βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητές σου να σε καλέσουν για μια συνέντευξη. Βάλε λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με την επαγγελματική σου εμπειρία αλλά και με την περιγραφή της θέσης. Τα ATS -εργάζονται όπως η ...Google!- ψάχνουν για συγκεκριμένα keywords μέσα στο πλήθος των βιογραφικών που υποβάλλονται για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας. Οι λέξεις κλειδιά πρέπει να είναι σε αρμονία με το κείμενο και να μην γίνεται κατάχρησή τους, καθώς και αυτό δεν είναι καλό. Πχ. αν η αγγελία αναφέρει "Ζητείται πωλητής με γνώση ERP SOFTONE", θα πρέπει ο πωλητής (αν όντως έχει εμπειρία στο πρόγραμμα ERP SOFTONE να το αναφέρει ξεκάθαρα στις δεξιότητές του, ως "Άριστη γνώση ERP SOFTONE". Επίσης, θα πρέπει να διαφοροποιείς τον εαυτό σου από όλους τους άλλους που θα υποβάλλουν βιογραφικά με τις ίδιες λέξεις-κλειδιά. Μην ξεχάσεις να τοποθετήσεις αριθμούς και λέξεις που θα κάνουν το βιογραφικό σου να ξεχωρίζει, πχ. "12 ετής γνώση ERP SOFTONE".

Τύπος ATS Βιογραφικού
Τα λογισμικά ATS προτιμούν τα χρονολογικά βιογραφικά σημειώματα, που φαίνεται πρώτα-πρώτα η εργασιακή σου εμπειρία.

Βασικά σημεία Βιογραφικού
Αν τα βασικά σημεία στο βιογραφικό σημείωμα δεν έχουν τους κατάλληλους τίτλους, το σύστημα ATS δεν θα τα διαβάσει σωστά. Είναι σημαντικό να συμπεριλάβεις αυτές τις τρεις απαιτούμενες ενότητες: Εμπειρία, Εκπαίδευση, Δεξιότητες στο βιογραφικό σου. Σιγουρέψου ότι έχουν μορφοποιηθεί σωστά και ότι κάθε στοιχείο περιγράφεται με σαφήνεια (πτυχίο, ίδρυμα, ημερομηνίες εκπαίδευσης, ονόματα εταιρειών, τίτλοι εργασίας, ημερομηνίες απασχόλησης, υπευθυνότητες, επιτεύγματα και δεξιότητες).

Μορφοποίηση
Μπορείς άνετα α χρησιμοποιήσεις bold (έντονο κείμενο), italics (πλάγιο κείμενο), underline (υπογράμμιση)και χρώμα γραμματοσειράς. Απλά, έχε στο μυαλό σου ότι το ATS επιστρέφει το κείμενο χωρίς καμία μορφοποίηση (όλα μαύρα).

Λίστες
Για τις λίστες σου μπορείς να χρησιμοποιείς τις απλές στρογγυλές κουκκίδες ή τις απλές τετράγωνες. Οποιαδήποτε άλλη μορφή μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ανάγνωσης στο ATS.

Τι δεν πρέπει να έχει ένα φιλικό προς ATS βιογραφικό;

Κεφαλίδες και Υποσέλιδα
Μην βάλεις ποτέ σημαντικές πληροφορίες μέσα σε κεφαλίδα ή υποσέλιδο στο βιογραφικό σου. Μπορεί να μην τα διαβάσει καν το ATS.

Περίεργες γραμματοσειρές
Παρόλο που μπορεί να μπεις στον πειρασμό να βάλεις στο βιογραφικό σου μια πανέμορφη γραμματοσειρά, μην το κάνεις. Μείνε στα συνηθισμένα: Arial, Helvetica, Times New Roman, Garamond, Georgia, Cambria. Αυτές τις γραμματοσειρές τις καταλαβαίνουν σίγουρα όλα τα ATS.

Πλαίσια κειμένου
Γενικά, θα πρέπει να μην χρησιμοποιείς πλαίσια κειμένου μέσα σε ένα βιογραφικό που έχει φτιαχτεί για να διαβαστεί από ATS. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις πίνακες και στήλες μόνο με μεγάλη προσοχή, ώστε να μπορούν να διαβαστούν σωστά με αυτόματο τρόπο.

Πίνακες
Αν θέλεις οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσεις πίνακα, φρόντισε να είναι ΑΠΛΟΣ. Μην επιχειρήσεις να φτιάξεις έναν τεράστιο πίνακα που θα καταχωρήσεις μέσα όλο σου το βιογραφικό. Φτιάξε απλούς, μικρότερους, καλύτερα με μια μόνο γραμμή. Ο πίνακας να περιέχει πληροφορίες από την ίδια ομάδα πληροφοριών. Δηλαδή, αν έχεις 2 στήλες, να αφορούν όλα τα κείμενα μια ενότητα. πχ τις Δεξιότητες. Δεδομένου ότι τα ATS είναι προγραμματισμένα να διαβάζουν από αριστερά προς τα δεξιά, μερικά μπορεί να διαβάζουν τις στήλες ευθεία αντί να διαβάζουν τη στήλη από την κορυφή προς τα κάτω και στη συνέχεια θα ξεκινούν τη δεύτερη στήλη από την κορυφή. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα, αν οι στήλες σου διαβάζονται μόνο κατακόρυφα και σε διαφορετική περίπτωση αλλάζει το νόημα.

Στήλες
Αν θέλεις οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσεις στήλες, φρόντισε ώστε αυτές να περιέχουν πληροφορίες από την ίδια ομάδα πληροφοριών. Δηλαδή, αν έχεις 2 στήλες, να αφορούν όλα τα κείμενα μια ενότητα. πχ τις Δεξιότητες. Για τον ίδιο λόγο, όπως αναφέρεται παραπάνω στους πίνακες.

Εικόνες
Αν δεν ζητάει φωτογραφία, πολύ απλά μην την βάλεις καθόλου μέσα στο βιογραφικό σου, καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον τρόπο ανάγνωσης του βιογραφικού σου από τα ATS.

Υπερβολική Μορφοποίηση
Δεν συστήνεται να χρησιμοποιήσεις υπερβολικά στοιχεία μορφοποίησης.

Υπερβολικά keywords
Μην προσπαθήσεις να ξεγελάσεις το ATS. Βάλε μόνο ότι στα αλήθεια γνωρίζεις στις λέξεις κλειδιά και μην τις επαναλαμβάνεις.

Μεγάλη προσοχή, λοιπόν, όταν στέλνεις το βιογραφικό σου ηλεκτρονικά με email ή μέσω κάποιας πλατφόρμας όπως το kariera.gr, jobfind.gr, indeed.com. Επίσης προσοχή όταν ζητάς εργασία σε μεγάλους ομίλους, όπως η LIDL, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, AB ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, INDITEX (ZARA, κτλ), EUROBANK, ALPHABANK, κτλ. Το βιογραφικό σου, για να μην κάνεις άδικο κόπο και καταλήξει σε έναν ηλεκτρονικό κάδο αποριμμάτων, πρέπει να ανταποκρίνεται σε ορισμένες προδιαγραφές: πρέπει να μπορεί να διαβαστεί από τα αυτόματα συστήματα που ονομάζονται ATS.

Κατέβασε από εδώ ένα φιλικό σε ATS συστήματα βιογραφικό.

TIP
Μην στέλνεις βιογραφικό στην ίδια εταιρεία σε πολλές, άσχετες μεταξύ τους, θέσεις εργασίας.

Αρκεί να είναι φιλικό σε ATS το βιογραφικό σου; Δες εδώ κι άλλους κανόνες για ένα σωστό και αποτελεσματικό βιογραφικό σημείωμα (cv).


© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!