ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για κάρτα ανεργίας και επίδομα

 
update 2023

Όλα γίνονται πλέον μέσω ίντερνετ, οπότε να ξέρεις ότι η κάρτα ανεργίας και η εγγραφή στον ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) σπανίως απαιτούν κάτι ως δικαιολογητικό (με εξαίρεση τη βεβαίωση ΑΜΕΑ).
Το εκκαθαριστικό, η διεύθυνση κατοικίας και άλλα πολλά βρίσκονται αυτόματα μέσω του συστήματος.

Αν έχεις ξαναπάρει ταμείο ανεργίας από τον ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), πιθανώς να χρειαστεί ως δικαιολογητικό μόνο τα ένσημα των 2 τελευταίων μηνών, ως βεβαίωση από τον εργοδότη σου.

Αν δεν έχεις ξαναπάρει ταμείο, θα χρειαστεί και ΙΒΑΝ.

Αν έχεις παιδιά και θέλεις να επωφεληθείς από την προσαύξηση του ποσού 10% που θα παίρνεις κάθε μήνα για κάθε παιδί, πρέπει απλά να καταχωρήσεις το ονοματεπώνυμο και το ΑΜΚΑ του κάθε παιδιού στην αίτηση για την επιδότηση ανεργίας. 

_______________________________________________

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟ 2023 ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΩ ΤΑΜΕΙΟ ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ);

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για κάρτα ανεργίας και επίδομα για κανονικούς ανέργους


1. Καταγγελία Σύμβασης Εργασίας (Έντυπο Ε6) υπογεγραμμένη από τον άνεργο ή Βεβαίωση Λήξης Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου (Έντυπο Ε7)
2. Έμμεση ασφαλιστική ικανότητα προστατευομένων μελών της οικογενείας, εφόσον υπάρχουν
3. Στοιχεία μισθωτής εργασίας (ημέρες ασφάλισης) και μη μισθωτής απασχόλησης (επιχειρηματική δραστηριότητα)
4. Αριθμός Καταθετικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ), στον οποίο ο ασφαλισμένος είναι πρώτος δικαιούχος

Τα τρία πρώτα δικαιολογητικά αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τις Υπηρεσίες και μόνο όταν δεν είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη αναζήτησή τους συνυποβάλλονται από τους ασφαλισμένους. Ο αριθμός Καταθετικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ) προσκομίζεται μόνο αν δεν έχει δηλωθεί στο παρελθόν ή αν έχει αλλάξει. Οπότε, αν έχεις ξαναμπεί ταμείο δεν χρειάζεται κάτι, αλλιώς βάζεις μόνο τον αριθμό IBAN της τράπεζας.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για κάρτα ανεργίας και επίδομα για εποχικούς ανέργους, π.χ. σε ξενοδοχεία

Αν εργάστηκες μόνο καλοκαίρι ή μόνο χειμώνα και η επιχείρηση που εργάστηκες θεωρείται εποχική, χρειάζονται όλα τα παραπάνω αλλά και επιπλέον δικαιολογητικά που μπορεί να αναζητήσει η ΔΥΠΑ, αν κρίνεται απαραίτητο για την επιδότηση: - Βεβαίωση Εργοδότη ή βεβαίωση κατάθεσης ΑΠΔ των δύο τελευταίων μηνών. Απαιτείται, όταν λαμβάνεται ως κρίσιμο διάστημα το 12μηνο πριν από τη λύση ή λήξη της εργασιακής σχέσης, ή όταν πρέπει να εξακριβωθεί η προϋπόθεση της σαιζόν
- Βεβαίωση για την εποχική λειτουργία της επιχείρησης (“Βεβαίωση Εποχικότητας”), όταν απαιτείται (μπες εδώ για να βρεις υποδείγματα βεβαιώσεων για επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, υπόδειγμα βεβαίωσης για φορείς του δημοσίου, υπόδειγμα βεβαίωσης για μετακινούμενους εντός ΕΕ)
Γενικά, για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα κέντρα αναψυχής, τα ζαχαροπλαστεία, τα καφενεία και τα ιαματικά λουτρά δεν απαιτείται βεβαίωση εποχικότητας.

Μόλις απολύθηκες και θέλεις να κάνεις αίτηση να παίρνεις επίδομα ανεργίας;  
Να ξέρεις ότι αρκούν οι κωδικοί taxisnet για να κάνεις αίτηση, δεν χρειάζεται να πας από κοντά!!! Αλλά αν θες να πας, πρέπει να πας ο ίδιος στη ΔΥΠΑ.
___________________________________________________________
Τα δικαιολογητικά πριν το 2016 για κάρτα ανεργίας και επίδομα ανεργίας από τον ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ήταν:

(Με αυτά τα δικαιολογητικά βγάζεις πρώτα  δελτίο -κάρτα- ανεργίας και αμέσως μετά κάνεις αίτηση για επιδότηση ανεργίας)
 
1) Δελτίο ταυτότητας και φωτοτυπία ταυτότητας διπλής όψης, ή αντίστοιχα διαβατήριο για αλλοδαπούς
 
2) Απόλυση ή οικειοθελής αποχώρηση από την τελευταία εργασία σου (εφόσον υπάρχει). Καταθέτεις το πρωτότυπο έγγραφο καταγγελίας της Σύμβασης Εργασίας  αορίστου χρόνου ή την βεβαίωση του εργοδότη για τη λήξη της Σύμβασης Εργασίας ορισμένου χρόνου.      
(Προσοχή! Με πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή εργοδότη)
 
3) Βεβαιώσεις εργοδότη για τα ένσημα των τελευταίων τριών μηνών πριν τη μέρα που απολύθηκες, χωρίς να έχουν επικύρωση από το ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ). Να έχουν όμως πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή εργοδότη.    Προσοχή! Πρέπει να έχεις 125 ένσημα το τελευταίο 14μηνο, πριν από την απόλυση, χωρίς να υπολογίζονται (μέσα στα 125) τα ένσημα των δύο τελευταίων μηνών. 
Για εργαζόμενους σε εποχιακά επαγγέλματα (πχ ξενοδοχοϋπάλληλοι) αρκούν 50 ένσημα  τους τελευταίους 12 μήνες.
Οι νόμοι αλλάζουν... συνεχώς! Δες στην ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για να είσαι σίγουρος!!!
 
4) Φωτοτυπία από την πρώτη σελίδα του Βιβλιάριου της Εθνικής Τράπεζας, να φαίνεται το  ΙΒΑΝ. Σε αυτό το λογαριασμό πρέπει να είσαι  πρώτος δικαιούχος.  Σε περίπτωση που δεν έχεις λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα, μπορείς πας σε μια Εθνική και να ανοίξεις ένα χωρίς κόστος.
 
5) Ασφαλιστικό βιβλιάριο υγείας και φωτοτυπία της σελίδας με τα στοιχεία σου στο βιβλιάριο. 
Αν έχεις προστατευόμενα μέλη - γυναίκα, παιδιά, κράτα και τα δικά τους ασφαλιστικά βιβλιάρια και τις φωτοτυπίες τους.
 
6) Εκκαθαριστικό εφορίας ή το Ε1 του τρέχοντος έτους (πρωτότυπο).
Δες πως να εκτυπώσεις το εκκαθαριστικό της εφορίας online πανεύκολα!
Εάν δεν κάνεις φορολογική δήλωση τότε να πας στη Εφορία να πάρεις ένα έντυπο  Υπεύθυνης Δήλωσης του Ν. 1599/86 στο οποίο θα γράψεις τα στοιχεία σου με δικαιολογία έκδοσης «Για έκδοση κάρτας ανεργίας στον ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)». Έπειτα θα το δώσεις να στο πρωτοκολλήσουν και θα πας με αυτό το έγγραφο στον ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Κράτα και το εκκαθαριστικό των γονιών σου αν είσαι προστατευόμενο μέλος ακόμη!
 
7) Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/86, που σου δίνουν  στον ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).
 
8) Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας (πχ λογαριασμός ΟΤΕ,  ΔΕΗ, νερό, κινητό τηλέφωνο, κ.τ.λ.) στο όνομά σου (ή του συζύγου- πατέρα- μητέρας, με όποιον συγκατοικείς τέλος πάντων!)
Και το συμφωνητικό ενοικίασης σπιτιού μπορείς να το πας αντί για λογαριασμό, αρκεί να είναι στο όνομά σου.

9) Οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο που θα γράφει πάνω τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)  σου και τον Αριθμό Μητρώου ΙΚΑ (Α.Μ. ΙΚΑ)


Αν είσαι αλλοδαπός θα πρέπει να κρατάς και την άδεια διαμονής στην Ελλάδα για εξαρτημένη εργασία, και να μην έχει λήξει. Επίσης, η άδεια διαμονής δεν πρέπει να λήγει καθ'όλο το διάστημα που θα πάρεις ταμείο ανεργίας.


Μόλις εγγραφείς στα γραφεία του ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) της περιοχής σου, θα σου δώσουν ένα χαρτί "Απόδοση στοιχείων ταυτοποίησης στη Διαδικτυακή Πύλη". Αυτό γράφει πάνω  τους κωδικούς πρόσβασης στη ιστοσελίδα του ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Έτσι, μπορείς να κάνεις την εγγραφή σου στο Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών (eServices IIS) του ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και να είσαι πιστοποιημένος χρήστης.

Δες εδώ πως να εγγραφείς στο site του ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), αφού έχεις πάρει πρώτα το χαρτί με τους κωδικούς πρόσβασης.

 
Για εγκυρότερες πληροφορίες δες και στο dypa.gov.gr!
Δες πως να κάνεις αίτηση για έκδοση κάρτας ανεργίας μέσω ίντερνετ


© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!