Συλλυπητήρια αν ήδη έχεις χάσει τον άθρωπό σου, και καλή δύναμη αν φοβάσαι πως θα τον χάσεις σε λίγο καιρό....

Στην Αθήνα οι πεθαμένοι δεν "μένουν" το βράδυ στο σπίτι για να τους αποχαιρετήσουν οι δικοί τους, συνήθως αυτό γίνεται στην επαρχία. Σε μερικές περιπτώσεις τα γραφεία τελετών έχουν δικό τους χώρο που φιλοξενούν το φέρετρο και τους συγγενείς την τελευταία νύχτα πριν την κηδεία.


Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπίσεις πρόβλημα και να μην αναλαμβάνει ο ιερέας την κηδεία, όπως:
- αβάπτιστο μωρό ή παιδί
- αφορισμένος, μη χριστιανός, μέλος αίρεσης
- αν πέθανε από πάλη, μονομαχία που ηθελημένα συμμετείχε
- αν αυτοκτόνησε

Πιστοποίηση θανάτου από γιατρό


Αρχικά, θα πρέπει να πιστοποιηθεί ο θάνατος του ανθρώπου με γραπτό πιστοποιητικό θανάτου από γιατρό. Αν έχει πεθάνει σε νοσοκομείο, η πιστοποίηση του θανάτου θα γίνει με χαρτί από το νοσοκομείο. Όπως και να'χει, το χαρτί αυτό θα πρέπει να αναγράφει και την αιτία θανάτου.
Το πιστοποιητικό θανάτου αναγράφει την ημερομηνία και ώρα που εκτιμάται ότι πέθανε ο νεκρός και ίσως την ώρα της κηδείας.


Διαδικασία Ορθόδοξης Κηδείας:  Πώς γίνονται οι Κηδείες


Άλλες διαδικασίες κατά την πρώτη μέρα της κηδείας


1. Ειδοποίησε συγγενείς και φίλους του πεθαμένου.
Κάποιος άνθρωπος να αναλάβει να ειδοποιήσει συγγενείς και κάποιος άλλος τους φίλους του και γείτονες.


Έξοδα κηδείας


2. Ψάξε προσφορές από γραφεία τελετών ώστε να βρεις τι ταιριάζει σε αυτό που σκέφτεσαι και στην τσέπη σου.
Αν αυτός που πέθανε ήταν ασφαλισμένος ή συνταξιούχος, να ξέρεις ότι το ταμείο του δίνει (μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα που θα ενημερωθεί για την κηδεία) ένα ποσό, πχ 700 ευρώ ο ΕΦΚΑ ή 1000.  


Τι θα χρειαστεί το Γραφείο Τελετών:  Θα χρειαστούν απολύτως βαμβακερά εσώρουχα, βαμβακερά ρούχα και βαμβακερό σεντόνι. 
Επίσης, μια εικόνα αγίου για επάνω στο φέρετρο.
Υπάρχει περίπτωση το γραφείο τελετών να ζητήσει χαρτί κουζίνας κατά την προετοιμασία του νεκρού.

Όσο αφορά τα διαδικαστικά, το Γραφείο Τελετών θα ζητήσει:
- τα στοιχεία του νεκρού, να τα δει από την ταυτότητά του.
-  τι ώρα θα φύγει η σορός από την οικία 
- τι ώρα θα είναι στο ναό για να γίνει η κηδεία
- το όνομα του συζύγου /αν υπάρχει
- τα ονόματα των παιδιών - και των συζύγων αυτών /αν υπάρχουν
- τα αδέλφια - και του συζύγου /αν υπάρχουν
- φωτογραφία του νεκρού σε ηλεκτρονική μορφή ή σε έντυπη
- σε ποιες οδούς/χωριά θα πρέπει να κολληθούν στους στύλους της ΔΕΗ τα κηδειόσημα (νεκρόσημα), ώστε να ειδοποιηθούν οι γνωστοί


Μόλις καταλήξεις ποιο γραφείο θα αναλάβει την κηδεία, πιθανώς οι άνθρωποί του να έρθουν στο χώρο που βρίσκεται ο νεκρός και να τον ετοιμάσουν εκεί. Θα χρειαστούν περίπου 1 1/2 ώρα, θα πλύνουν το νεκρό σώμα, θα το ντύσουν και θα το χτενίσουν.  Όταν τελειώσουν,  ο νεκρός θα είναι μέσα στο φέρετρο, με λουλούδια επάνω και θα φαίνεται μόνο το κεφάλι του και οι παλάμες των χεριών του, η μια πάνω στην άλλη. Το φέρετρο θα είναι πάνω σε ένα μεταλλικό σταντ, το οποίο του δίνει ύψος.

3. Κάνε παραγγελία τα στέφανα. Κάθε στέφανο κοστίζει περίπου 50 ευρώ.
Αντί στεφάνων μπορείς να ζητήσεις να δοθούν χρήματα από τους συγγενείς και φίλους σε κάποιον φιλανθρωπικό οργανισμό.

4. Παράγγειλε τα κουλουράκια (αρτουλάκια) και τα γλυκά που θα κεραστούν στην κηδεία. 

5. Μόλις το γραφείο τελετών ετοιμάσει το νεκρό, θα πρέπει να ειδοποιήσεις τον ιερέα της γειτονιάς, ώστε να έρθει να κάνει ένα Τρισάγιο.

Θα χρειαστείς θυμιατό, καρβουνάκια, λιβάνι και αναπτήρα.
Πιθανό να χρειαστείς και ένα μανουάλι, ώστε να ανάβουν κεράκια έξω όσοι έρθουν στο νεκρό.
Χρειάζεσαι επίσης και ένα καντήλι, ή ένα αυτοσχέδιο καντήλι με ένα ποτηράκι, νερό και λάδι  στην πάνω μεριά. Σε αυτό θα βάλεις ότι χρειάζεται για να ανάψει το φυτίλι.
Χρειάζεσαι και μια κορνίζα απλή, ίσως λευκή, και μια από τις τελευταίες φωτογραφίες του νεκρού, ώστε να είναι αναγνωρίσιμος.

Για το σπίτι επίσης θα χρειαστούν: Ελληνικός καφές, ζάχαρη, φλυτζανάκια μιας χρήσης, ποτήρια μιας χρήσης, κονιάκ, πορτοκαλάδες.

Αν πας σε κηδεία, καλό είναι να κρατάς κι εσύ κάτι από αυτά τα είδη που είναι χρειαζούμενα και για τα μετέπειτα μνημόσυνα.

Σε πόσες μέρες γίνεται η Κηδεία


Η ταφή επιτρέπεται μετά από  12  ώρες  από τη νόμιμη  πιστοποίηση του θανάτου από γιατρό ή αμέσως μετά τη νεκροτομή.

Η μέρα της κηδείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αν ο νεκρός πέθανε μόνος του, σε ατύχημα ή σε τροχαίο, συνήθως γίνεται νεκροψία-νεκροτομή.
Αν ο νεκρός ήταν νέος και δεν υπήρχε υποκείμενο νόσημα, γίνεται σίγουρα νεκροψία. Αν ήταν γέρος και πλήρης ημερών με υποκείμενα νοσήματα, τότε μάλλον αρκεί η πιστοποίηση του θανάτου από ένα γιατρό. 
Η νεκροψία καθυστερεί την κηδεία κάπως, όπως και το αν πρέπει ο νεκρός να μεταφερθεί σε άλλο μέρος, πχ στη γενέτειρά του, για να ταφεί σε οικογενειακό τάφο στο χωριό. 
Αν ο νεκρός είναι ηλικιωμένος, συνήθως η κηδεία γίνεται άμεσα, ώστε να μην επιβαρύνεται άλλο το ταλαιπωρημένο σώμα του. Αν πεθάνει το βράδυ, συνήθως η κηδεία γίνεται την άλλη μέρα το απόγευμα, ενώ αν πεθάνει μέρα, συνήθως παραμένει το βράδυ για αποχαιρετισμό και η κηδεία γίνεται την επομένη πρωινή ώρα.

Πώς γίνεται η κηδεία κατά τον ορθόδοξο χριστιανικό τρόπο



 6. Για τη δήλωση θανάτου και έκδοση άδειας ταφής υπάρχει προθεσμία 24 ωρών πριν την ταφή, και το Ληξιαρχείο λειτουργεί όλες τις αργίες για αυτές τις περιπτώσεις. Θα πρέπει να πας στο ληξιαρχείο (ή Δημαρχείο) και να δηλώσεις τον θάνατο.
Δες τα δικαιολογητικά για την Δήλωση Θανάτου και την Άδεια Ταφής.
Την άδεια ταφής πρέπει να τη δώσεις στον ιερέα που έχει αναλάβει την κηδεία. 
Για το απαραίτητο πιστοποιητικό Εγγγυτέρων Συγγενών, δες εδώ οδηγίες.


7. Θα πρέπει να βρεθεί τάφος. Υπάρχουν Κατασκευαστές τάφων που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.  Μπορεί να υπάρχει οικογενειακός τάφος σε κάποιο χωριό, ή να ενοικιαστεί οικογενειακός τάφος στο Κοιμητήριο  με το ανάλογο οικονομικό τίμημα.   Διαφορετικά  ο νεκρός ενταφιάζεται σε  τάφο τριετούς ταφής, απ' όπου πρέπει να φύγει μετά από 3 χρόνια (να μαζευτούν τα κόκαλά του) .

8. Πριν ανοιχτεί ο τάφος, ο ιερέας πρέπει να κάνει Τρισάγιο.

9. Ανοίγεται ο τάφος, συνήθως χρειάζεται σφυρί, καλέμι ή και λοστό. Απαιτείται η βοήθεια χειροδύναμων αντρών, τουλάχιστον 2-3 να είναι εκεί.
Αν υπάρχει προηγούμενος συγγενής ή άλλος νεκρός εκεί, θα πρέπει να μαζευτούν τα κόκαλά του, να πλυθούν με κρασί και να φυλαχτούν σε ένα κασελάκι.
Αυτό το αναλαμβάνουν και οι Κατασκευαστές τάφων ή το γραφείο Κηδειών.

10. Γίνεται η κηδεία στην εκκλησία. 
Απέξω πρέπει να έχεις κονιάκ, αρτουλάκια, γλυκά και ότι άλλο θέλεις να κεράσεις τον κόσμο που έρχεται στην κηδεία.

11. Προχωράει η πομπή για να πάει στο νεκροταφείο. Γίνεται η ταφή από τους ανθρώπους του Γραφείου κηδειών και από τους συγγενείς που βοηθάνε να κατέβει το φέρετρο μέσα στον τάφο.

12. Αφήνεις στον ιερέα την αμοιβή της εκκλησίας για την ταφή, εκτός κι αν η αμοιβή της εκκλησίας συμπεριλαμβάνεται στην αμοιβή του γραφείου κηδειών.

13. Για το κλείσιμο του τάφου απαιτείται τσιμέντο, οικοδομική άμμος, ασβέστης πολτός, κουβάς και ένα μυστρί οικοδομής (αν είναι απλός τσιμεντένιος με πλάκα) . Αν δεν τα καταφέρνεις μόνος σου σε αυτό, ή αν δε γνωρίζει κανείς συγγενής να βοηθήσει, πρέπει να πληρώσεις κάποιον ειδικό. Ο τάφος μπορεί να γίνει απλός ή μαρμάρινος με στολίδια. Οι Κατασκευαστές τάφων ή ίσως και το ίδιο το γραφείο τελετών να διαθέτει άτομο, αν είναι στη συμφωνία σας.



Και μερικές έξτρα συμβουλές...

- Δεν κλείνεις τον τραπεζικό λογαριασμό του εκλιπόντος ώπου να ξεκαθαρίσουν οι καταβολές της σύνταξης από το ταμείο του, αν ήταν συνταξιούχος, ή από τη δουλειά του, αν ήταν εργαζόμενος.

- Η απόδειξη από το γραφείο τελετών χρειάζεται για να γίνει αίτηση στο ταμείο του πεθαμένου για τα έξοδα της κηδείας. Αυτό πλέον γίνεται από τα γραφεία τελετών, και καταβάλεται το ποσό στο λογαριασμό που θα δηλώσεις.

- Αν ήταν συνταξιούχος και η σύνταξη δε μεταβιβάζεται, θα πρέπει να γίνει διακοπή της σύνταξης. Κάνεις αίτηση στον αρμόδιο φορέα, πχ ΕΦΚΑ, με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, και σταματάει η καταβολή της σύνταξης κάθε μήνα.

-Όταν ολοκληρωθούν οι τελευταίες συναλλαγές, πρέπει να κλείσεις τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.

Δες εδώ λόγια και στιχάκια για μοιρολόι, για να αποχαιρετήσεις το νεκρό


© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!