Οδηγός για το Φαράγγι της Σαμαριάς

 

Δωρεάν Τουριστικός Οδηγός για το Φαράγγι της Σαμαριάς

 Οδηγός Φαράγγι ΣαμαριάςΤι να φορέσω στο Φαράγγι της Σαμαριάς;
 
1.Να φοράτε άσπρο κοντομάνικο μπλουζάκι που να καλύπτει τους ώμους κι όχι αμάνικο, καθώς οι ώμοι σας θα τσουρουφλιστούν από τον ήλιο και θα πονάνε την επόμενη μέρα.
2.Να φοράτε βερμούδα ως το γόνατο, κάπρι παντελόνι ή μακρύ για τον ίδιο λόγο. Επίσης, το παντελόνι να είναι πολύ άνετο για περπάτημα.
3.Να φοράτε καπέλο. Αν όχι από την αρχή (Ομαλός), μετά τη μέση του Φαραγγιού (μετά τη στάση στο χωριό της Σαμαριάς) να το φορέσετε γιατί δεν θα υπάρχουν δέντρα κατά μήκος του μονοπατιού να σας προστατεύουν από τον ήλιο με τη σκιά τους.
4.Να φοράτε μαλακά αθλητικά παπούτσια (σπορτέξ) με τρακτερωτές σόλες, ώστε να μη γλιστράνε στους πολυπατημένους βράχους του μονοπατιού.  Επίσης, χοντρές αθλητικές κάλτσες.
 
Τι φαγητό να κρατάω στο Φαράγγι της Σαμαριάς;

Καλό θα είναι να κρατάτε ελαφρύ φαγητό. Μπορείτε να κρατάτε φρούτα και λαχανικά, όπως μήλα, πορτοκάλια, βερύκοκα ή ροδάκινα και αγγουράκια. Επίσης, ένα ελαφρύ σάντουϊτς θα σας χορτάσει. 
Σχετικά με το νερό, μπορείτε να κρατάτε στο σακίδιό σας ένα μπουκάλι 0,5lt ή 0,75lt ώστε να το γεμίζετε σε κάθε στάση (όλες έχουν μια πηγή με πόσιμο νερό) που θα συναντάτε μέσα στο Φαράγγι. 
 
Σε πόση ώρα θα περάσω το Φαράγγι της Σαμαριάς;

Με χαλαρό περπάτημα και στάσεις για φωτογραφίες σε όλα τα όμορφα τοπία, αλλά και πεντάλεπτες στάσεις στους μεγαλύτερους σταθμούς ανάπαυσης, μπορείτε να περάσετε το Φαράγγι μέσα σε 5 ώρες.  
Αν θέλετε να περπατήσετε λίγο πιο έντονα σίγουρα θα το περάσετε σε 4 ώρες. 
Αν πάλι θέλετε να είστε πολύ χαλαροί, να κάτσετε για φαγητό στη Σαμαριά και να ξεκουραστείτε περισσότερο, τότε μπορείτε να το περάσετε σε έξι ώρες περίπου.
 
 
Τι άλλο να κρατάω στο Φαράγγι της Σαμαριάς;

1.Μπουκάλι για νερό
2.Σακίδιο πλάτης
3.Φαγητό
4.Πετσέτα θαλάσσης, παντόφλες & μαγιώ σε περίπτωση που θελήσετε να κάνετε μπάνιο στην Αγία Ρουμέλη, βγαίνοντας από το Φαράγγι.
5.Ορειβατικά ραβδιά ή μπαστούνι («μαγκούρα» στα Κρητικά), θα σας βοηθήσουν στα 3 πρώτα χιλιόμετρα.
6.Αντηλιακό, αν το θεωρείτε απαραίτητο
 

Πληροφορίες για τη διαδρομή στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Κοντά στο χωριό Ομαλός, βρίσκεται το Ξυλόσκαλο. Αυτή είναι η είσοδος του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς και θα δείτε το εκδοτήριο εισιτηρίων εκεί. Βγάζετε εισιτήρια και εισέρχεστε. Τα εισιτήρια τα κρατάτε για τον έλεγχο  στην έξοδο. 
Από την αρχή του μονοπατιού ως και τη μέση του Φαραγγιού (στο χωριό Σαμαριά) ο ήλιος δε θα σας ενοχλήσει πολύ καθότι θα βρίσκεστε κάτω από ψηλά δέντρα σχεδόν συνεχώς. 
Θέα Φαράγγι Σαμαριάς
Τώρα ξεκινάει ένα κατηφορικό βραχώδες μονοπάτι με ξύλινο φράχτη (όχι σε όλα τα σημεία) για στήριξη.Μονοπάτι Φαράγγι Σαμαριάς Αυτό το μονοπάτι είναι περίπου  3km. Πρόκειται για την πιο δύσκολη διαδρομή μέσα στο Φαράγγι της Σαμαριάς, αφού είναι πολύ κατηφορικά.   Στα πρώτα 1.7km (40 λεπτά διαδρομή) θα συναντήσετε τον πρώτο σταθμό ανάπαυσης «Νερούτσικο». Στο Νερούτσικο υπάρχει πηγή με πόσιμο νερό, πυροσβεστικός σταθμός καθώς και τουαλέτα. 
Στα επόμενα 1.1km (25 λεπτά διαδρομή)  θα συναντήσετε τον σταθμό ανάπαυσης «Ρίζα Συκιάς». Στη Ρίζα Συκιάς υπάρχει πηγή με πόσιμο νερό, πυροσβεστικός σταθμός καθώς και τουαλέτα.
Ευχές Φαράγγι Σαμαριάς

Προχωρώντας, θα φανεί σιγά σιγά το ποτάμι που διασχίζει το Φαράγγι και που θα ακούτε το κελάρυσμά του σε όλη τη διαδρομή.  Επίσης, στον περίγυρο του μονοπατιού θα παρατηρήσετε σίγουρα μεγάλες εκτάσεις καλυμμένες από πέτρες σε στοίβα. Λένε ότι αν περνάς πρώτη φορά το Φαράγγι της Σαμαριάς, αν στοιβάξεις με αυτό τον τρόπο τις πέτρες και κάνεις μια ευχή, αυτή θα γίνει αληθινή! Άγιος Νικόλαος Σαμαριά

Στα επόμενα 0.9Km (25 λεπτά διαδρομή)  θα συναντήσετε το σταθμό ανάπαυσης «Άγιος Νικόλαος», όπου μπορείτε να κάνετε μια πεντάλεπτη στάση, αν θέλετε. Έχετε ήδη διανύσει τα 3 πρώτα (και πιο κουραστικά) χιλιόμετρα από το Φαράγγι της Σαμαριάς! Στον Άγιο Νικόλαο θα βρείτε πηγή με πόσιμο νερό, πυροσβεστικό σταθμό καθώς και τουαλέτα. Εδώ υπάρχει και κτίριο του Δασοφυλακείου, καθώς και μια πολύ παλιά εκκλησία του Αγίου Νικολάου (ανοικτή για να εισέλθετε).

Από δω και στο εξής το μονοπάτι δεν είναι πια τόσο κατηφορικό, αλλά λίγο πιο ανώμαλο, γεμάτο πέτρες. Συνεχίζουμε προς τον τέταρτο  σταθμό, ακόμη 0.9km (20 λεπτά διαδρομή),  το «Βρυσί». Εδώ θα βρείτε μόνο μια πηγή με νερό. 
Η επόμενη στάση για νερό γίνεται στο χώρο ανάπαυσης «Πρινάρι», μετά από 1.3km (20 λεπτά διαδρομή). Εδώ θα βρείτε μόνο μια πηγή με νερό. 
Γέφυρα Φαράγγι Σαμαριάς Στάση Σαμαριά

Μετά από 1.2km (25 λεπτά διαδρομή), συναντάμε ένα εντυπωσιακό ξύλινο γεφυράκι που οδηγεί στο χώρο ανάπαυσης «Σαμαριά», δηλαδή στο παλιό χωριό της Σαμαριάς. Θα δείτε κάμποσα εγκαταλελειμμένα πετρόκτιστα σπίτια, που παλιότερα φιλοξενούσαν τους κατοίκους τους χωριού, αλλά και πολλούς επαναστάτες κατά τη διάρκεια του πατριωτικού αγώνα εναντίον των Τούρκων αλλά και των Γερμανών κατακτητών στη συνέχεια.  Βρίσκεται στη μέση του Φαραγγιού και είναι ο πιο μεγάλος χώρος ανάπαυσης, με τα περισσότερα ξύλινα παγκάκια, ακόμη και τραπέζια, αν θελήσετε να φάτε κάτι! Εδώ βρίσκεται ο σταθμός Πρώτων Βοηθειών (Ιατρείο). Στη Σαμαριά θα  επίσης πηγή με πόσιμο νερό, πυροσβεστικό σταθμό καθώς και τουαλέτα.
Αφού ξεκουραστείτε στη Σαμαριά, ξεκινάτε πάλι και σίγουρα θα εκπλαγείτε βλέποντας πόσα ελαιόδεντρα βρίσκονται εκεί κοντά στο χωριό! Θα παρατηρήσετε επίσης πολλές διαμορφώσεις  με πέτρινα πεζούλια στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πράγμα που  μαρτυρά την ανθρώπινη παρουσία στις καλλιέργειες. Παρακάτω θα συναντήσετε άλλη μια εκκλησία (κλειδωμένη) αλλά κι έναν οικογενειακό τάφο Αδελφών Καλογεράκη απέξω.  Λίγα μέτρα πιο κάτω συναντάτε την ταμπέλα για την εκκλησία της Οσίας Μαρίας, η οποία είναι εκτός του κυρίως μονοπατιού. Ολοκληρώνοντας τα επόμενα 1.1km (20 λεπτά διαδρομή) θα περάσετε άλλο ένα ξύλινο γεφυράκι, και θα φτάσετε στο χώρο ανάπαυσης «Πέρδικα» ή «Νερό της Πέρδικας».  Στην Πέρδικα υπάρχει πηγή με πόσιμο νερό και πυροσβεστικός σταθμός.
Ποτάμι Φαράγγι Σαμαριάς

Συνεχίζοντας προς τον επόμενο σταθμό, περνάτε όμορφα σκαλάκια-γεφυράκια πάνω από το ποτάμι, την μια από τη μια όχθη, την άλλη από την άλλη! Θα παρατηρήσετε πανέμορφα σχέδια στους βράχους που ορθώνονται δεξιά και αριστερά, αποτέλεσμα της βαριάς γεωλογικής ιστορίας τους. Ολοκληρώνοντας τα επόμενα 2,2km (45 λεπτά διαδρομή), θα βρεθείτε στον τελευταίο σταθμό ανάπαυσης,  το «Χριστό». Εδώ θα βρείτε πηγή με πόσιμο νερό, πυροσβεστικό σταθμό καθώς και τουαλέτα. Υπάρχει επίσης ακόμα μια παλιά εκκλησία καθώς και όμορφα πεζούλια. 
Σιδερόπορτες Φαράγγι Σαμαριάς

Μετά από το Χριστό, συνεχίζετε για τα τελευταία 2.8km  (30 λεπτά διαδρομή), τα οποία είναι πολύ εντυπωσιακά, καθώς περιλαμβάνουν τις «Σιδερόπορτες», ή απλώς «Πόρτες». Πρόκειται για το πιο μικρό στένωμα του Φαραγγιού της Σαμαριάς. Η απόσταση των δυο πλευρών του Φαραγγιού σε αυτό το σημείο είναι μόνο τρία μέτρα, ενώ το κατακόρυφο ύψος  φτάνει τα 300 μέτρα. Εδώ επιβάλλεται να βγάλετε πολλές φωτογραφίες! Στη συνέχεια, άλλο ένα θέαμα θα σας αρέσει, αφού συναντάτε δύο γεφυράκια παράλληλα, σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, έτσι ώστε να χωράνε σε μια φωτογραφία! Σε λίγο θα δείτε το τέλος του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων, με ένα κτίριο για τον έλεγχο των εισιτηρίων.  Αυτό ήταν!
Μαγαζιά Φαράγγι Σαμαριάς

Βγαίνοντας από το Φαράγγι θα δείτε τρία αναψυκτήρια, όπου μπορείτε να καθίσετε (επιτέλους σε καρέκλα!) και να πιείτε κάτι δροσιστικό, παγωτό ή να τσιμπήσετε κάτι.
Λεωφορείο Αγία Ρουμέλη Φαράγγι Σαμαριάς

Το Φαράγγι έχει μήκος 13km αλλά βγαίνοντας από αυτό μπορείτε να περπατήσετε άλλα 3km από την έξοδο του Φαραγγιού ως την Αγία Ρουμέλη. Διαφορετικά, μπορείτε να προχωρήσετε λίγο πιο κάτω από τα αναψυκτήρια και να πάτε στο τελευταίο, το οποίο προσφέρει και υπηρεσίες mini-bus! Ένα (λίγο παλιό) λεωφορειάκι μπορεί να σας μεταφέρει στο χωριό της Αγίας Ρουμέλης, ώστε να μην επιβαρύνετε τα ποδαράκια σας με 3km επιπλέον! 
Πόσο θα κοστίσει η εκδρομή στο Φαράγγι της Σαμαριάς;
Εισιτήριο Φαράγγι Σαμαριάς

1.Βενζίνη από τον τόπο αφετηρίας σας ως το Ξυλόσκαλο  και αντίστροφα ή εισιτήριο μέσω τουριστικού πρακτορείου. 
Η πρόσβαση προς την είσοδο της Σαμαριάς, το Ξυλόσκαλο πραγματοποιείται με υπεραστικό λεωφορείο το οποίo ξεκινάει από το ΚΤΕΛ Ν.Χανίων και φτάνει έως τον Ομαλό Χανίων. Το εισιτήριο κοστίζει περίπου 9 ευρώ.
2. Εισιτήριο για την είσοδο στο Φαράγγι, 5 ευρώ. 
Εισιτήριο δεν πληρώνουν τα παιδιά κάτω των 15 ετών, οι οργανωμένες ομάδες μαθητών/σπουδαστών, οι ανάπηροι, τα μέλη πολύτεκνης οικογένειας καθώς και τα μέλη Ερευνητικών Ομάδων του Εθνικού Δρυμού.
Εισιτήριο Καράβι Αγία Ρουμέλη Φαράγγι Σαμαριάς

3.Προαιρετικά, εισιτήριο λεωφορείου από την έξοδο του Φαραγγιού ως τη Αγία Ρουμέλη, 1.5 ευρώ. 
4.Εισιτήριο για το καράβι της ΑΝΕΝΔΥΚ από Αγία Ρουμέλη προς 
Σούγια (περίπου 9 ευρώ) 
Σφακιά (περίπου 10 ευρώ)
Παλαιόχωρα (περίπου 15 ευρώ)
ή όπου σας εξυπηρετεί.
 
Χρήσιμοι Συνδέσμοι
 
Γραφεία Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων
Διεύθυνση: Νικολάου Πλαστήρα 10, Χανιά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2821045570
Φαξ: 2821059777
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Ο Καιρός στο φαράγγι της Σαμαριάς
ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνης
Ακτοπλοϊκή Εταιρεία ΑΝΕΝΔΥΚ
 

 

4.5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.50 (14 Ψήφοι)
Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου! 
 

 

Πάτα "Μου αρέσει!" Θα μαθαίνεις από τους πρώτους τα νέα που ανεβαίνουν!

Πάρε μέρος στο διαγωνισμό μας!

Ψάξε σε όλο το ίντερνετ...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ψάξε εδώ

Ακολούθησέ μας για να μαθαίνεις ΠΡΩΤΟΣ τα νέα μας!
Facebook Google+

You Tube  Twitter 

TRANSLATION

Παραμύθι με ομοιοκαταληξία για παιδιά ηλικίας 4+