Υπέροχοι, αφράτοι κουραμπιέδες που λιώνουν στο στόμα.... Κουραμπιέδες σε μπουκίτσες... Για να μην παχαίνουν!!!


Συνταγή για μίνι κουραμπιέδες

Πλησιάζει λοιπόν και φέτος η Πρωτοχρονιά...!
Αν δε θες να τους κάνεις μίνι - μπουκίτσες κουραμπιέδες, απλά παίρνε πιο πολύ ζύμη στα χέρια σου και φτιάξε τους πιο μεγάλους.


Συνταγή για αφράτους μίνι κουραμπιέδες



Η συνταγή φτιάχνει ένα μεγάλο ταψί κουραμπιέδες


ΣΚΕΥΗ

- μια μεγάλη φλυτζάνα (200ml)
- μια μεσαία λεκάνη
- μίξερ χειρός ή μεγάλο
- ένα μεγάλο ταψί φούρνου (διαστάσεις 23 x 33 εκ.)
- μια πιατέλα
- ένα μπλέντερ
- ένα κουτάλι
- ένα κοσκινιστήρι ή μεγάλο σουρωτήρι
- λαδόκολλα 

ΥΛΙΚΑ

- Για το μείγμα των κουραμπιέδων
250 γραμ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος
100 γραμ. φυτίνη (μπορείς κάλλιστα να την αντικαταστήσεις με 100 επιπλέον γραμμάρια φρέσκο βούτυρο γάλακτος)
1/2 κουταλιά άχνη ζάχαρη
1/2 φλυτζάνα λικέρ ή κονιάκ (100ml)
1 κρόκο αυγού
1 βανίλια φρέσκια
1 κιλό περίπου αλεύρι μαλακό


- Για τη διακόσμηση
250 γραμμάρια ζάχαρη άχνη


ΧΡΟΝΟΣ

2 ώρες πριν αρχίσω τη συνταγή, βγάζω το βούτυρο από το ψυγείο
15 λεπτά πριν τελειώσω το πλάσιμο, προθέρμανση φούρνου

40 λεπτά ετοιμασία μίγματος κουραμπιέδων
40 λεπτά πλάσιμο κουραμπιέδων
25 λεπτά ψήσιμο για κάθε ταψί, οπότε 50 λεπτά ψήσιμο συνολικά


ΜΕΡΙΔΕΣ
80-100 μίνι κουραμπιέδες
ή 40-50 μεγάλοι (κανονικοί) κουραμπιέδες
Εξαρτάται από το αλεύρι που θα σηκώσει το μείγμα.
Κάθε 100 γραμμάρια αλεύρι να υπολογίζεις 10 μίνι κουραμπιέδες ή 5 μεγάλους.
Πχ, αν το μείγμα σηκώσει 800 γραμμάρια αλεύρι, θα σου βγάλει 80 μίνι κουραμπιέδες ή 40 μεγάλους.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Ψιλοκόβω τα αμύγδαλα στο χέρι.

- Κοσκινίζω το αλεύρι από ψηλά, ώστε να φυλακίσει αέρα ανάμεσά του.

- Χτυπώ το βούτυρο στο μίξερ με το μεγάλο εξάρτημα του μίξερ (φτερό), ώσπου να αφρατέψει και να ασπρίσει πολύ (περίπου 15 λεπτά).

- Προσθέτω τη φυτίνη και συνεχίζω το χτύπημα.

- Προσθέτω τη ζάχαρη άχνη, τον κρόκο αυγού, τη βανίλια και τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα.

- Προσθέτω το λικέρ ή το κονιάκ.

- Προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας στο μίξερ. Μόλις βάλω κάμποσο αλεύρι, αλλάζω το εξάρτημα του μίξερ με τα εξαρτήματα αναδευτήρες ζύμης (συνήθως δύο σα γάντζοι).

- Όταν δω ότι η ζύμη δε σηκώνει άλλο αλεύρι, σταματάω το μίξερ. Το καταλαβαίνω όταν αρχίζει να μαδάει πολύ εύκολα όταν την πιάσω και πάω να πλάσω κουραμπιέ.

- Παίρνω μικρή ποσότητα ζύμης και την πλάθω με τα χέρια μέσα στις παλάμες. Λίγη λίγη ζύμη αν θέλω να κάνω μίνι κουραμπιέδες, ώστε κάθε μίνι κουραμπιές να είναι άψητος με διάμετρο περίπου 3,5 πόντους.   Αν θέλω από τους μεγάλους κουραμπιέδες, παίρνω τη διπλή ποσότητα ζύμης. Είναι σημαντικό να τους κάνω στρογγυλούς περιμετρικά, αλλά πλακουτσωτούς στην πάνω μεριά, ώστε να μπορεί να σταθεί ένα βουναλάκι άχνη ζάχαρη από πάνω μετά.

- Τοποθετώ τους κουραμπιέδες σε ένα ταψί με λαδόκολλα.


ΨΗΣΙΜΟ

- Σε προθερμασμένο φούρνο 200°C πάνω και κάτω αντίσταση, ψήνω τους κουραμπιέδες για 25 λεπτά περίπου.

- Οι κουραμπιέδες είναι έτοιμοι όταν έχουν γίνει σα μπισκότα, και έχουν πάρει ροδαλό χρώμα, επίσης,  αν σπάσω έναν δεν πρέπει να έχει υγρασία μέσα. 

- Τους βγάζω και χωρίς να τους αφήσω καθόλου να κρυώσουν τους βάζω άχνη ζάχαρη.


ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

- Πασπαλίζω με ένα κοσκινιστήρι ή μεγάλο σουρωτήρι μια μια τη στρώση στην πιατέλα με ζάχαρη άχνη, όταν οι κουραμπιέδες είναι καυτοί, για να κολλήσει επάνω τους αλλά και για να απορροφήσουν όσο περισσότερη άχνη ζάχαρη γίνεται.


ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

- Τρώγονται κρύοι.


TIP

- Το βούτυρο πρέπει να είναι φρέσκο βούτυρο γάλακτος και όχι μαργαρίνη ή βιτάμ. Αν στη συνταγή δε χρησιμοποιήσεις φυτίνη αλλά μόνο βούτυρο, ακόμη καλύτερα!

- Το βούτυρο πρέπει να βγει νωρίς από το ψυγείο ώστε να μαλακώσει, σε θερμοκρασία δωματίου.

- Το βούτυρο πρέπει να χτυπηθεί με αρκετή υπομονή, πολύ καλά και για πολύ ώρα στο μίξερ, ώσπου να ασπρίσει. Αυτό είναι το μυστικό για αφράτους κουραμπιέδες που λιώνουν στο στόμα! Αν το χτυπήσεις για λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας, θα βγουν πιο τραγανοί οι κουραμπιέδες. Αυτό βέβαια έχει και το καλό του, γιατί πιο τραγανοί κουραμπιέδες σημαίνει κουραμπιέδες που αντέχουν περισσότερες μέρες πριν να μπαγιατέψουν!

- Το αλεύρι πρέπει να κοσκινιστεί από ψηλά, ώστε να φυλακίσει ανάμεσά του αέρα καθώς πέφτει και να δώσει αφράτους κουραμπιέδες.

- Προσπάθησε να σηκώσει όσο πιο πολύ αλεύρι γίνεται η ζύμη σου. Διαφορετικά, θα βγάλει πολύ λίγους κουραμπιέδες.


Δες και τη συνταγή για Μελομακάρονα!


Δες τη συνταγή για εύκολη αλλά πεντανόστιμη Πρωτοχρονιάτικη μπουγάτσα!

 

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (1 Ψήφος)

 

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου! 

Ψάξε εδώ

 

Ψάξε σε όλο το ίντερνετ...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση

TRANSLATION