Σε αυτό το pdf αρχείο που σου δίνουμε δωρεάν από την ομάδα του click-me.gr, θα βρεις εύκολες δραστηριότητες που μπορείς να εκτυπώσεις για τα παιδιά (κυρίως Νηπιαγωγείου αλλά και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού), οι οποίες εστιάζουν στα γεγονότα που θυμόμαστε κάθε χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί και το βράδυ, τη Μεγάλη Εβδομάδα, πριν το Πάσχα.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 


Το εκτυπώσιμο αρχείο pdf περιέχει πληροφορίες για το τι γιορτάζουμε τη Μεγάλη Παρασκευή, που θυμόμαστε το κατέβασμα του Χριστού από το σταυρό, την ταφή Του και την Κάθοδο στον Άδη. Περιέχει επίσης και 3 σελίδες με σχετικές  δραστηριότητες Γλώσσας και Αριθμητικής.   


Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΣΧΑ
Με απλά λόγια για παιδιά Νηπιαγωγείου...


ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΒΡΑΔΥ

Θυμόμαστε την Ταφή του Χριστού και την Κάθοδο στον Άδη

Τη Μεγάλη Παρασκευή η Εκκλησία τιμά τα γεγονότα του Μεγάλου Σαββάτου.  Είναι ημέρα απόλυτου πένθους ολόκληρης της Χριστιανοσύνης. Θυμόμαστε το κατέβασμα του Χριστού από το σταυρό, την ταφή Του και την Κάθοδο στον Άδη.


Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Ο Χριστός ξεψύχησε επάνω στο σταυρό. Πλησίαζε το βράδυ και οι Ιουδαίοι ζήτησαν από τον Πιλάτο να απομακρύνει τους σταυρωμένους από το λόφο, καθώς πλησίαζε το Πάσχα των Ιουδαίων. Τότε, ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία και ο Nικόδημος,  δύο κρυφοί μαθητές του Χριστού, ζήτησαν την άδεια να θάψουν το σώμα του Ιησού από τον Πιλάτο. Πήγαν, έβγαλαν τα καρφιά και κατέβασαν το σώμα του Ιησού. Το άλειψαν με αρώματα και το τύλιξαν σε ένα σεντόνι. Έπειτα, το έβαλαν σε ένα καινούριο τάφο που ο Ιωσήφ είχε ετοιμάσει για τον εαυτό του. Ο τάφος αυτός ήταν σκαλιστός μέσα σε βράχο. Ύστερα, κύλησαν μια μεγάλη πέτρα, έκλεισαν την είσοδο του τάφου και έφυγαν. 
Την επόμενη μέρα, που ήταν Σάββατο, πήγαν οι Αρχιερείς στον Πιλάτο και του είπαν: «Θυμηθήκαμε πως εκείνος ο λαοπλάνος είχε πει όταν ζούσε πως σε τρεις μέρες θα αναστηθεί. Γι' αυτό, πρέπει να φρουρηθεί καλά ο τάφος ως την τρίτη μέρα, μη τυχόν έρθουν οι μαθητές του τη νύχτα και τον κλέψουν, και έπειτα πουν στον λαό πως αναστήθηκε από τους νεκρούς.». Ο Πιλάτος τους είπε: «Σας δίνω στρατιώτες. Πηγαίνετε και πάρτε όποια μέτρα ασφαλείας νομίζετε». Αυτοί τότε πήγαν στον τάφο, σφράγισαν την πέτρα και άφησαν φρουρούς απέξω. 


Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΔΗ

 Ο Χριστός πέθανε πραγματικά στο σταυρό. Το σώμα του το έθαψαν κανονικά στον τάφο. Η ψυχή του Ιησού Χριστού πήγε στον τόπο των νεκρών, που στα ελληνικά λέγεται «Άδης». Εκεί η παρέμεινε για τρεις μέρες μέχρι να ενωθεί πάλι με το σώμα και να αναστηθεί. Στον Άδη, ο Χριστός μίλησε στους νεκρούς και τους είπε την αλήθεια για το Θεό, όπως είχε κάνει και στους ζωντανούς. 

Τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής, μετά τα 12 Ευαγγέλια, γυναίκες ξενυχτάνε για να στολίσουν το ξύλινο Ιερό Κουβούκλιο με λουλούδια. Μετά την Αποκαθήλωση, εκεί μέσα τοποθετείται  ένα ύφασμα, με κεντημένο ή ζωγραφισμένο το νεκρό Χριστό. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.
Η νηστεία της Μεγάλης Παρασκευής είναι αυστηρή και απαγορεύει ακόμα και το λάδι. Πολλοί πιστοί συνηθίζουν να πίνουν την Μεγάλη Παρασκευή λίγο ξύδι, όπως έδωσαν ξύδι στο Χριστό. Το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία την ημέρα αυτή. Σε πολλές περιοχές φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα και μετά την περιφορά του Επιταφίου το παραδίδουν στη φωτιά. Τα λουλούδια του Επιταφίου μοιράζονται στους πιστούς, οι οποίοι τα φυλούν μαζί με τις εικόνες στα σπίτια τους. Συνήθως οι πιστοί πηγαίνουν στους τάφους των νεκρών συγγενών και φίλων.
Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί, τελείται στην εκκλησία η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και στις 12.00 το μεσημέρι η Ακολουθία της Αποκαθήλωσης.  Τότε, ο παπάς  κατεβάζει το σώμα του Χριστού από το σταυρό, το τυλίγει με ένα σεντόνι και μπαίνει στο Άγιο Βήμα. Μετά, βγαίνει κρατώντας τον Επιτάφιο.
Το απόγευμα αρχίζει η Ακολουθία του Επιταφίου και όταν νυχτώσει γίνεται η περιφορά του. Μπροστά πηγαίνει ο Σταυρός, τα εξαπτέρυγα, ο Επιτάφιος και οι παπάδες με τους ψάλτες. Το πλήθος που ακολουθεί ψάλλει τα εγκώμια, κρατώντας αναμμένα κεριά. Στα σταυροδρόμια και στις πλατείες η πομπή σταματά και οι ιερείς κάνουν δεήσεις. 

Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα όλη την διάρκεια της ημέρας, όπως χτυπούν στις κηδείες που έχει πεθάνει κάποιος.
 
Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ ψάλλονται τα Εγκώμια στην εκκλησία, από  χορωδία πιστών. Συνήθως είναι μικρά κορίτσια και γυναίκες. Τα  εγκώμια είναι ύμνοι που εκφράζουν πόνο  και δοξάζουν το Χριστό που βρίσκεται στον τάφο, μοιρολόι,  δηλαδή.
Τα Εγκώμια ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη). Τα πιο γνωστά είναι: «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…» και «Ω γλυκύ μου Έαρ…».
Τα εγκώμια ξεκινούν έτσι: «Χριστέ, εσύ που ήσουν η πραγματική ζωή, τοποθετήθηκες μέσα στον τάφο. Οι στρατιές των Αγγέλων εξεπλάγησαν για αυτό και δόξασαν το ότι καταδέχτηκες να βρεθείς σε αυτή την κατάσταση.»


Αν ψάχνεις κάτι έτοιμο και δωρεάν στο ίντερνετ για να εξηγήσεις στο μικρό παιδί τι είναι η Μεγάλη Πέμπτη, που γιορτάζει κάθε χρόνο πριν το Πάσχα η Εκκλησία, αυτό το αρχείο pdf είναι κατάλληλο για χρήση στο σπίτι για τα παιδιά σου αλλά και για χρήση στον παιδικό σταθμό, το Νηπιαγωγείο ή το Δημοτικό.
 

 Δραστηριότητες για τη Μεγάλη Παρασκευή PDF 6 σελίδες
Κατέβασε το PDF
Δωρεάν PDF με Μέγεθος: 0,91 MB


Εκτύπωσε από εδώ περισσότερα φύλλα εργασιών για τo νηπιαγωγείο:
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 
 


© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου! 
 

"Τα Μυρμηγκοκαμώματα του Μελή" ; Ένα έμμετρο παραμύθι για παιδιά 4+