Έτοιμες για εκτύπωση, δωρεάν, υπέροχες αποκριάτικες κατασκευές!
Εκτύπωσε σε Α4 σελίδα και κόλλησε σε χαρτόνι αυτό το πατρόν Κυρά Σαρακοστή!

Αποκριάτικη Κατασκευή Κυρά Σαρακοστή - Κυρά Σαρακοστή για εκτύπωση PDF

Κυρά Σαρακοστή για εκτύπωση


Η Κυρά Σαρακοστή παλιά χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο της Σαρακοστής. Σαρακοστή είναι η μεγάλη νηστεία που διαρκεί 7 εβδομάδες, από την Καθαρά Δευτέρα ως το Πάσχα. Το ημερολόγιο αυτό, στα περισσότερα σπίτια το έφτιαχναν με χαρτί. Τα παιδιά ζωγράφιζαν μια γυναίκα με φαρδιά φούστα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια, ένα για την κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής. Εκτός από χαρτί, σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας έφτιαχναν την Κυρά Σαρακοστή από ζυμάρι, με αλεύρι, αλάτι και νερό.
Αρχίζοντας από την Καθαρά Δευτέρα και κάθε Σάββατο που περνούσε, της έκοβαν από ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες απέμεναν μέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν και το τελευταίο της πόδι. Τότε, το κομμάτι χαρτί αυτό το έκρυβαν μέσα σε ένα ξερό σύκο από αυτά που είχαν αποξηράνει το καλοκαίρι ή στο ψωμί που έψηναν για το βράδυ της Ανάστασης.
Όποιος έβρισκε το χάρτινο πόδι της Κυράς Σαρακοστής στη φέτα του ψωμιού που του αναλογούσε ή στο σύκο που έπιανε από το καλάθι, πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος, θα του έφερνε τύχη και γούρι.
Στις μέρες μας το έθιμο δεν τηρείται και τόσο, ειδικά στις πόλεις, αλλά όσοι έχουν μικρά παιδιά στο σπίτι έχουν τη χαρά να λάβουν από μια κατασκευή "Η Κυρά Σαρακοστή", συνήθως χάρτινη, ώστε να θυμηθούν και να τηρήσουν τη μεγάλη νηστεία στην οικογένεια.



ΜΕΓΑΛΟ ΦΥΛΛΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ


© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!