ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ PDF


Τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο μπορούν να μάθουν τα ιστορικά στοιχεία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όσο αφορά την Ελλάδα και όχι μόνο.
Μαθαίνουν με εικονογραφημένες ενότητες για τα εξής:

Οι αρχηγοί των χωρών: Ιωάννης Μεταξάς, Αδόλφος Χίτλερ, Μπενίτο Μουσολίνι, Ιωσήφ Στάλιν, Φραγκλίνος Ρούζβελτ, Ουίνστον Τσώρτσιλ
Η Ελλάδα πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η Γερμανία πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ελλάδα
Η επίθεση των Ιταλών στις 28 Οκτωβρίου 1940
Η επίθεση των Γερμανών στις 6 Απριλίου 1941
Η Κατοχή της Ευρώπης από τις Δυνάμεις του Άξονα
Η τριπλή Κατοχή της Ελλάδας
Η προσπάθεια Αφελληνισμού και τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης
Η Πείνα στην Κατοχή
Η Αντίσταση της Ελλάδας
Η Αντιστασιακή Οργάνωση ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ
Η Αντιστασιακή Οργάνωση ΕΔΕΣ
Η Αντιστασιακή Οργάνωση ΕΚΚΑ
Ο ρόλος των Άγγλων
Ο βομβαρδισμός του Πειραιά
Τα Τάγματα Ασφαλείας
Η Απελευθέρωση της Ελλάδας
Τα Δεκεμβριανά και ο Εμφύλιος Πόλεμος
Το Τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Οι εκπαιδευτικοί του Click-me.gr προσπάθησαν να συγκεντρώσουν σε αυτό το αρχείο τα πραγματικά γεγονότα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα. Παρόλη την προσπάθεια, το μήκος του κειμένου πιθανώς δεν επέτρεψε την εκτενή αναφορά σε όλα τα σημαντικά σημεία που έλαβαν χώρα κατά τα έτη 1940-1944.

Εκτύπωσε από εδώ τον Εθνικό Ύμνο με δραστηριότητες για παιδιά σε Νηπιαγωγείο ή μικρές τάξεις Δημοτικού  (PDF)

Ο Εθνικός Ύμνος έτοιμος για εκτύπωση ως εικόνα για παιδιά Δημοτικού 

Ο Εθνικός Ύμνος -ολόκληρο το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού σε PDF
 

Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου;

Στην Ελλάδα, γιορτάζουμε την είσοδο της χώρας μας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη μέρα που μας επιτέθηκαν οι Ιταλοί, στις 28 Οκτωβρίου κάθε έτος.
Στις άλλες χώρες που πολέμησαν στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο γιορτάζουν τη μέρα που ελευθερώθηκαν από τους Κατακτητές.

 

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ PDFΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ PDF

Τα ιστορικά στοιχεία βοηθούν να διδάξουμε στα παιδιά σε μεγάλες τάξεις του Δημοτικού σχολείου, σε παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου αλλά και σε οποιονδήποτε θέλει να μάθει σχετικά με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα, καθώς είναι γραμμένα με όσο το δυνατόν απλά λόγια.

Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις μέρος από τα κείμενα που περιλαμβάνονται στο PDF  αρχείο:


______________________________


ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 PDF

 

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ελλάδα

 

Η επίθεση των Ιταλών στις 28 Οκτωβρίου 1940 

Από τον Ιούλιο του 1940, οι Ιταλοί νόμιζαν πως η Ελλάδα ήταν εύκολος στόχος και ήθελαν να την κατακτήσουν. Δικτάτορας της Ιταλίας ήταν ο Μπενίτο Μουσολίνι, που τον φώναζαν και «Ντούτσε» (=ηγέτης). Τότε, οι Ιταλοί  βομβάρδιζαν ελληνικά πολεμικά πλοία επίτηδες, για να ξεκινήσουν πόλεμο. Μια μέρα βομβάρδισαν και το πολεμικό πλοίο «Έλλη». Παρόλα αυτά, ο Μεταξάς δεν ήθελε να συμμετέχει στον πόλεμο η Ελλάδα και απαγόρευσε να λένε τα κακά αυτά νέα οι ειδήσεις στους Έλληνες, για να μην ξεσηκωθούν.
Όμως, στις 28 Οκτωβρίου 1940, οι Ιταλοί έδωσαν ένα τελεσίγραφο στον Έλληνα δικτάτορα Μεταξά. Έγραφε ότι  ήθελαν να περάσουν με το στρατό τους από την Ελλάδα για να κάνουν δικά τους λιμάνια και αεροδρόμια, ώστε συνεχίσουν τον πόλεμο στην Αφρική.
 Ο Μεταξάς κατάλαβε πως δεν γινόταν να μένει ουδέτερη η Ελλάδα πια. Διάλεξε να βάλει την Ελλάδα στον πόλεμο με το μέρος των  Συμμαχικών Δυνάμεων, εναντίον των Δυνάμεων του Άξονα, επειδή ήταν σίγουρος πως θα νικήσουν οι Άγγλοι. Είπε, λοιπόν, «Αυτό σημαίνει πόλεμο!» και «ΟΧΙ», στο τελεσίγραφο των Ιταλών. Έτσι, οι Ιταλοί επιτέθηκαν στην Ελλάδα από τα αλβανικά σύνορα. Η Ελλάδα έπρεπε να πολεμήσει σε άμυνα, για να προστατεύσει τα σύνορά της.  Έγινε επιστράτευση και όλοι οι ικανοί Έλληνες άντρες πήγαν να πολεμήσουν τους Ιταλούς. 
Οι Έλληνες στρατιώτες πολέμησαν τους Ιταλούς στα βουνά της Ηπείρου. Πολέμησαν και με τους Αλβανούς, οι οποίοι συμμάχησαν με τους Ιταλούς και επιτέθηκαν στον ελληνικό στρατό. Συνέχιζαν να πολεμούν, παρόλο που εκεί πάνω ήταν δύσκολος ο ανεφοδιασμός, παρόλο το κρύο και το χιόνι. Είχαν δύναμη ψυχής και αγαπούσαν την πατρίδα τους. Όταν έκαναν επίθεση συνήθιζαν να φωνάζουν «Αέρα!».  Οι γυναίκες της Ηπείρου βοηθούσαν με κάθε τρόπο τους στρατιώτες. Έφτιαχναν φαγητά και ρούχα και τα κουβαλούσαν πάνω στα χιονισμένα ψηλά βουνά της Πίνδου. Βοηθούσαν να τους πάνε, επίσης, όπλα και πυρομαχικά και φρόντιζαν τους τραυματίες. 
Έτσι,  οι Έλληνες κατάφεραν για πολλούς μήνες να διώχνουν από την Ελλάδα τους Ιταλούς και να τους σπρώξουν μέσα στην Αλβανία. 
Μόλις ξεκίνησε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, η ελληνική κυβέρνηση είπε στους Άγγλους να έρθουν να προστατεύσουν το νησί της Κρήτης για να μην το καταλάβουν οι Ιταλοί. Οι Έλληνες στρατιώτες της Κρήτης ανέβηκαν στην Ήπειρο να πολεμούν.
 

Η επίθεση των Γερμανών στις 6 Απριλίου 1941

Ο Χίτλερ ήθελε να κατακτήσει σημαντικά σημεία στην Ελλάδα και την Κρήτη, για να προετοιμάσει την επίθεσή του προς τη Ρωσία και την Αφρική.
Το 1940 η Ελλάδα είχε ζητήσει από τις Συμμαχικές Δυνάμεις,  την Αγγλία, μεγάλη στρατιωτική βοήθεια για να πολεμήσει τους Ιταλούς. Η Αγγλία, όμως, ήθελε να στείλει μικρή βοήθεια στην Ελλάδα. Ο Μεταξάς, τότε, τους είχε πει καλύτερα να μη στείλουν καθόλου στρατό, γιατί θα γινόταν η  αφορμή να κάνει επίθεση και η Γερμανία στην Ελλάδα.  Τελικά, η Αγγλία έστειλε τον Μάρτιο του 1941 λίγο στρατό στην Ελλάδα. Τότε, η Γερμανία, με αφορμή να διώξει τους Άγγλους στρατιώτες από τη Μεσόγειο, ξεκίνησε πόλεμο προς την Ελλάδα. 
Όμως, ο περισσότερος ελληνικός στρατός παρέμενε βαθιά μέσα στην Αλβανία για να προστατεύσει τις περιοχές που είχε πάρει από τους Ιταλούς. Ήταν σημαντικό για τους Έλληνες να κρατήσουν πόλεις όπως την Κορυτσά και το Αργυρόκαστρο, που από παλιά κατοικούσαν Έλληνες εκεί.  Πολλοί Έλληνες δε συμφωνούσαν, επειδή θα έπρεπε να μετακινηθεί ο στρατός για να προστατεύσει την υπόλοιπη Ελλάδα από την επίθεση των Γερμανών. 
 Στις 6 Απριλίου 1941 η Γερμανία έδωσε τελεσίγραφο στην Ελλάδα. Έγραφε ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει ουδέτερη στον πόλεμο κι ότι δεν έπρεπε να πάει με το μέρος της Αγγλίας και να δεχτεί τον αγγλικό στρατό στο χώρο της. Έγραφε, επίσης, να μην ανακατευτούν οι Έλληνες και να αφήσουν το Γερμανικό στρατό να περάσει και να διώξει τους Άγγλους στρατιώτες από την Ευρώπη. Έτσι, η Γερμανία έκανε επίθεση στην Ελλάδα. 

Μετά από λίγες μέρες, χωρίς προειδοποίηση,  επιτέθηκε και ο στρατός της Βουλγαρίας στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί και οι Βούλγαροι στρατιώτες μπήκαν στην Ελλάδα από τα βουλγάρικα σύνορα, που εκεί δεν υπήρχε αρκετός ελληνικός στρατός. Οι Έλληνες στρατιώτες, παρόλο που ήταν εξαντλημένοι από τον πόλεμο με τους Ιταλούς, πολέμησαν γενναία τους Γερμανούς και τους Βούλγαρους. Καθώς οι Γερμανοί καταλάμβαναν ελληνικά εδάφη, απομόνωσαν τον ελληνικό στρατό. Πλέον, μάλλον δε  θα τα κατάφερναν οι Έλληνες να εμποδίσουν τους κατακτητές. 
Στις 21 Απριλίου, ενώ οι Έλληνες στρατιώτες ακόμη πολεμούσαν, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδωνας μαζί με μερικούς αρχηγούς του στρατού αποφάσισαν να παραδώσουν την Ελλάδα στους κατακτητές. Ο αντιστράτηγος Γεώργιος Τσολάκογλου, παρόλο που ήταν άξιος στρατιωτικός, υπέγραψε συμφωνία με τους κατακτητές. Είπε πως το έκανε για  να μη σκοτωθούν κι άλλοι Έλληνες στρατιώτες σε έναν πόλεμο που δεν είχαν ελπίδες να κερδίσουν. Έτσι, παρέδωσε  την Ελλάδα άνευ όρων στη Γερμανία και την Ιταλία.  
Οι Γερμανοί δεν σκότωσαν τους Έλληνες στρατιώτες, επειδή ήταν πολύ γενναίοι. Οι στρατιώτες από τις Συμμαχικές Δυνάμεις έφυγαν από την κατεκτημένη Ελλάδα. Συμμαχικές Δυνάμεις έμειναν μόνο στην Κρήτη που ήταν ακόμη ελεύθερη. Επίσης, στην Κρήτη πήγε και η κυβέρνηση της Ελλάδας, ο Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ και ο Βασιλικός Στρατός.
Έπειτα, οι Γερμανοί ήθελαν να διώξουν τις Συμμαχικές Δυνάμεις και να κατακτήσουν και την Κρήτη. Έστειλαν πολλά αεροπλάνα  με αλεξιπτωτιστές. Έλειπαν, όμως, οι Κρητικοί στρατιώτες, καθώς είχαν πάει στην Ήπειρο να πολεμάνε.  Πολλοί άμαχοι ντόπιοι, άντρες, γυναίκες και παιδιά πολέμησαν τους Γερμανούς μαζί με το στρατό των Συμμαχικών Δυνάμεων. Πολέμησαν με τους αλεξιπτωτιστές που έπεφταν από τα γερμανικά αεροπλάνα με ό,τι όπλο είχαν, ακόμη και με γεωργικά εργαλεία.  Στις 30 Ιουνίου 1941 οι Γερμανοί κατέκτησαν και την Κρήτη. 

Οι Συμμαχικές Δυνάμεις και οι Έλληνες στρατιώτες έφυγαν από την Κρήτη και πήγαν να πολεμήσουν μαζί στην Αφρική, εναντίον των Δυνάμεων του Άξονα. Τότε, έφυγε και η κυβέρνηση της Ελλάδας με τον Βασιλιά Γεώργιο Β΄ και πήγε στο Κάιρο της Αιγύπτου.
Οι Γερμανοί, οι Ιταλοί και οι Βούλγαροι έγιναν κατακτητές της Ελλάδας. Οι κατακτητές μοιράστηκαν την Ελλάδα και τη χώρισαν σε 3 κομμάτια. Οι Γερμανοί πήραν τις πιο σημαντικές περιοχές: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, κεντρική Μακεδονία, μερικά νησιά του Αιγαίου και Κρήτη.
Οι Βούλγαροι πήραν την ανατολική Μακεδονία και Θράκη που ήταν δίπλα στα σύνορά τους. Τέλος, οι Ιταλοί πήραν όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και τα Επτάνησα.


 

Η Κατοχή της Ευρώπης από τις Δυνάμεις του Άξονα


To 1941, οι δυνάμεις του Άξονα στην Ευρώπη είχαν κατακτήσει πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Επίσης, η Σοβιετική Ένωση που αρχικά είχε συμμαχήσει με τη Γερμανία, είχε κατακτήσει τη μισή Πολωνία που ήταν δίπλα στα σύνορά της.
 

Η τριπλή Κατοχή της Ελλάδας

Η Κατοχή της Ελλάδας από τους κατακτητές κράτησε από το 1941 ως το 1944, περίπου 4 χρόνια. Όλη η Ελλάδα ελεγχόταν από τους κατακτητές, που έλεγχαν ακόμη και την Αστυνομία. 
Οι Έλληνες που αγαπούσαν την Ελλάδα, δεν ήθελαν έχουν κατακτητές στην πατρίδα τους και συνεχώς προσπαθούσαν με  πολλές αντιστασιακές οργανώσεις να την ελευθερώσουν.  Άλλοι προσπαθούσαν από τις πόλεις κι άλλοι ήταν αντάρτες στα βουνά. 

Αντίθετα, κάποιοι άλλοι, πολιτικοί, στρατιωτικοί ή απλοί άνθρωποι προτίμησαν να γίνουν φίλοι με τους κατακτητές για να περνάνε καλύτερη ζωή και να πλουτίσουν. Αυτοί οι προδότες που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές και δε νοιάστηκαν για την πατρίδα τους λεγόταν «δωσίλογοι».

 Κάποιοι δωσίλογοι Έλληνες, μάλιστα, πρόδιδαν τους Έλληνες αντιστασιακούς και οι κατακτητές τους βασάνιζαν και τους σκότωναν. Οι Γερμανοί κατακτητές ήταν πολύ σκληροί και κάθε φορά που οι αντάρτες σκότωναν ένα Γερμανό στρατιώτη, αυτοί ήθελαν να σκοτώνουν 50 Έλληνες. Είχαν ξεκληριστεί ολόκληρα χωριά έτσι, πήγαιναν θυμωμένοι και τους σκότωναν όλους, ακόμη και αμάχους, γέρους, γυναίκες και παιδιά.
Στην Ελλάδα υπήρχε ένα κράτος σαν ψεύτικο, που  πρωθυπουργός  και  αρχηγοί ήταν αυτοί που είχαν φίλους τους κατακτητές. Μάλιστα, αυτή η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Γερμανούς, έφτιαξε και τα Τάγματα Ασφαλείας. Τα Τάγματα Ασφαλείας ήταν Έλληνες στρατιώτες. Πληρώνονταν για να πολεμούν τους Έλληνες που έκαναν αντίσταση στους κατακτητές. 
Η κυβέρνηση της Ελλάδας με το βασιλιά Γεώργιο Β΄ υπήρχε στην Αίγυπτο, αλλά δεν κυβερνούσε στ’ αλήθεια την χώρα κατά την Κατοχή. Κυβερνούσαν οι κατακτητές και αυτοί όριζαν ποιος θα γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας. 
Στα χρόνια της Κατοχής, οι Γερμανοί, οι Ιταλοί και οι Βούλγαροι έκαναν επίταξη σε πράγματα από το Ελληνικό Κράτος, από τους γεωργούς, τους βιοτέχνες και άλλους Έλληνες. Έκαναν επίταξη στα τρόφιμα, τα ρούχα, τα καύσιμα, τα αυτοκίνητα, τα εργαλεία και σε όλα τα πράγματα που τους ήταν χρήσιμα. Όποιος δεν ήθελε να τους τα δώσει, του τα άρπαζαν.  Τα έστελναν στη Γερμανία ή τα χρησιμοποιούσαν για τους στρατιώτες τους.  Έτσι, ενώ οι κατακτητές γινόταν πιο πλούσιοι με αυτά, η Ελλάδα γινόταν όλο και φτωχότερη. Επίσης, η Γερμανία απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση να της δώσει κατοχικό δάνειο. Αυτό ήταν πολλά χρήματα τα οποία δανείστηκε η Γερμανία για τις ανάγκες των στρατιωτών της. Αυτά τα δανεικά χρήματα η Γερμανία ξεκίνησε να τα γυρίζει πίσω, αλλά μετά σταμάτησε.

______________________________
 

Η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ PDF 
Κατέβασε το PDF
Δωρεάν PDF με Μέγεθος: 3MB

Αν θέλεις λιγότερα ιστορικά στοιχεία για την 28η Οκτωβρίου, δες εδώ ένα πιο απλό αρχείο για παιδιά Νηπιαγωγείου.


Κατέβασε ένα PDF αρχείο με φωτογραφικό υλικό για την 28η  Οκτωβρίου (50 φωτογραφίες με λεζάντες)

Εκτύπωσε από εδώ μια μεγάλη συλλογή από φύλλα ζωγραφικής και χειροτεχνίας για την 28η Οκτωβρίου.


 

 

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (3 Ψήφοι)

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου! 

Ψάξε εδώ

Ψάξε σε όλο το ίντερνετ...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση

TRANSLATION