Άντε, με το καλό, τελειόμηνη εγκυμοσύνη ευχόμαστε και μ'ένα πόνο το μωράκι σου!!!

Ας πάμε στα διαδικαστικά....

Είσαι εδώ γιατί είσαι εργαζόμενη, πλησιάζεις τον έβδομο ίσως, και αναρωτιέσαι τι γίνεται επιτέλους με αυτή την άδεια εγκυμοσύνης.
Πότε αρχίζει η άδεια κυοφορίας, αν θα πληρωθείς από κάπου όσο λείπεις από τη δουλειά...

Επίσης, μπορεί να έχεις απολυθεί, να έχεις κάνει οικειοθελή αποχώρηση από τη δουλειά σου, ή απλώς να είσαι άνεργη και να αναρωτιέσαι αν δικαιούσαι να πάρεις επίδομα εγκυμοσύνης!


Τα δεδομένα:
Δικαιούσαι άδεια εγκυμοσύνης (κύησης)  ΙΚΑ 56 μέρες πριν την ΠΗΤ και άδεια τοκετού (λοχείας) 63 μέρες μετά την πραγματική ημερομηνία τοκετού.
Σε αυτές τις ημερομηνίες η ΠΗΤ δε μετράει, δηλαδή η άδεια περιέχει 56 μέρες πριν την ΠΗΤ, χωρίς την ΠΗΤ. Και 63 μέρες μετά, χωρίς την πραγματική ημέρα τοκετού.
Σύνολο άδειας 119 ημέρες, σύνολο ημερών που λείπεις από τη δουλειά 120 μέρες (4 μήνες).

Λοιπόν, η διαδικασία για να κάνεις αίτηση για άδεια εγκυμοσύνης έχει ως εξής:


ΑΔΕΙΑ & ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΙΚΑ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ & ΟΔΗΓΙΕΣ

 

ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ & ΟΔΗΓΙΕΣ


Σημείωση:
Για να πάρεις άδεια και επίδομα κύησης πρέπει να εργάζεσαι και να έχεις και 200 ένσημα πριν την ΠΗΤ. Επίσης, αν δεν εργάζεσαι αυτή τη στιγμή, αν είσαι άνεργη, αν έχει γίνει απόλυση ή οικειοθελής αποχώρηση από την τελευταία σου εργασία, αν έχεις τα παραπάνω ένσημα δικαιούσαι να πάρεις επίδομα εγκυμοσύνης και τοκετού.

- Αρχικά, στην τακτική επίσκεψη στο γιατρό σου όταν κλείσεις τον έβδομο μήνα του ζητάς μια Βεβαίωση που αναγράφει την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (Π.Η.Τ.).
Η Βεβαίωση αναφέρει ότι η τάδε εγκυμονεί, είναι στην τάδε εβδομάδα κύησης και έχει ΠΗΤ τάδε.

Σημείωση: Αν ο γιατρός σου δεν είναι γιατρός δημόσιου νοσοκομείου ή συμβεβλημένος γιατρός ΙΚΑ, τότε πρέπει να πας με αυτό το χαρτί ή με τον τελευταίο υπέρηχο σε κάποιο γιατρό συμβεβλημένο με το ΙΚΑ ώστε να σου δώσει την τελική βεβαίωση που μετράει για το ΙΚΑ.


- Αν εργάζεσαι, δίνεις ένα αντίγραφο της βεβαίωσης  ΠΗΤ  στον εργοδότη σου. Ο εργοδότης σου δίνει ένα άλλο χαρτί (ειδική υπεύθυνη δήλωση) που λέει πότε θα σταματήσεις να εργάζεσαι λόγω εγκυμοσύνης.
Αν είσαι άνεργη αυτή τη στιγμή, απλά κράτα την πρωτότυπη Βεβαίωση Απόλυσης ή Βεβαίωση Οικειοθελούς αποχώρησης από τον εργοδότη σου.

- Αυτά τα δυο χαρτιά πας στο ΙΚΑ και ξεκινάς τη διαδικασία για άδεια και επιδότηση εγκυμοσύνης.




Γενικά θα πληρωθείς όσο ακριβώς θα πληρωνόσουν όταν δούλευες κατά τη διάρκεια της άδειας εγκυμοσύνης.
Όμως, σε πληρώνουν τρεις διαφορετικοί φορείς:
Ο εργοδότης, το ΙΚΑ και ο ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Όταν σταματήσεις τη δουλειά, 56 μέρες πριν την ΠΗΤ, πας στο ΙΚΑ, κάνεις αίτηση για το επίδομα εγκυμοσύνης και σου δίνουν ένα χαρτί για εσένα που λέει το ποσό που θα πάρεις για αυτές τις 56 μέρες πριν τον τοκετό. Τα χρήματα θα μπουν λογικά μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.
Μαζί σου δίνουν κι ένα ίδιο χαρτί για τον εργοδότη, του το δίνεις, και ο λογιστής της επιχείρησης υπολογίζει το ποσό που αναλογεί για να συμπληρωθεί ο μισθός σου, αν αφαιρέσει το επίδομα.
Έτσι, πληρώνεσαι κι από τον εργοδότη, συνήθως κάθε μήνα πριν τη γέννα ξεχωριστά, και όχι μαζεμένα όπως το επίδομα του ΙΚΑ (περιλαμβάνει 2 μήνες).


Από τον ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), αν δεν έχει συμπληρωθεί ο μηνιαίος μισθός σου για κάθε μήνα, πληρώνεσαι συμπληρωματικό επίδομα, τη διαφορά των κανονικών σου μισθών από τις μέχρι τώρα πληρωμές του ΙΚΑ και του εργοδότη, μετά τη γέννα. 
Δες εδώ τα δικαιολογητικά για το συμπληρωματικό επίδομα του ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).


Δες εδώ αναλυτικά τα δικαιολογητικά για την άδεια εγκυμοσύνης στο ΙΚΑ


Δες τη διαδικασία για την άδεια λοχείας-τοκετού


© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!